Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинок на вулиці Шота Руставелі, 16А до і після реновації. Фото: Alexander Alymov

На фасаді модерністського будинку на вулиці Шота Руставелі повісили екран і максимально збільшили прорізи вікон по периметру, написав Олександр Алимов на своїй Фейсбук-сторінці.

Довгий час будинок стояв у риштуваннях. Саме таким ми бачимо його на сайті рекламного холдингу «Мегаполіс». Там будинок на вул. Шота Руставелі, 16А вказаний як точка розміщення реклами в Києві.

Будинок в риштуваннях на сайті рекламного холдингу «Мегаполіс»

В 2011 році в будинку на вулиці Шота Руставелі, 16А відкрився автосалон компанії «Ферарі Київ», яка наразі більше не працює.

Автосалон «Ферарі» на Шота Руставелі. Фото: google.maps

На другому поверсі розташовувався мюзик-хол «Bel Etage», де проводилися концерти, вистави, бізнес-івенти та урочисті події. Мюзик-хол займав два рівні (третій та четвертий поверх комплексу) і був розрахований на 1000 гостей.

Пізніше у цій будівлі у різний час знаходилось кілька ресторанів, зокрема турецький ресторан «Pasha». На терасі а концерт-холу«Bel Etage» розташовувався заклад мережі грузинських кафе «Хачапурі та вино».

До того, як на Шота Руставелі побудували будинок у модерністському стилі, тут розташовувалася довоєнна триповерхівка, яку знесли у 1979 році.

Триповерховий будинок на вулиці Шота Руставелі, який знесли у 1979 році. Фото: pastvu.com

Нагадаємо, що неподалік з фасаду Мінсоцполітики на вулиці Еспланадній три року тому демонтували металеві перегородки-«сонцерізи». Модерністська будівля Мінсоцполітики була зведена у 1979 році. Її автор – український радянський архітектор Геннадій Гранаткін, який проектував київські станції метро «Хрещатик», «Арсенальна» та «Дніпро».

Іншу пам’ятку модернізму навпроти будинку на Шота Руставелі кілька років пофарбували в персиковий колір, не властивий модерністському стилю.

Як поянюють архітектори і дослідники радянського модернізму, головна проблема з модерністськими будівлями полягає в тому, що міська влада взагалі не контролює. По суті, сьогодні будь-який власник будівлі може самохіть міняти її фасад, нічого не узгоджуючи з міською адміністрацією. Крім того, будівлі модернізму не вважаються пам’ятками архітектури.

Читайте також: Архітектура модернізму: де черпали натхнення київські проектувальники?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button