Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: twitter.com/Colprensa

Щонайменше десятеро людей загинули у заворушеннях в Колумбії, які спалахнули після випадку поліцейського насильства.

Інцидент, який призвів до масових протестів, стався 9 вересня у Боготі. 46-річний Хав’єр Ордоньєс – батько двох дітей, мав отримати диплом адвоката – проводив час із друзями у своїй квартирі, а потім пішов разом із компанією до магазину за алкоголем. Дорогою назад їх зупинили поліцейські, які звинуватили компанію у розпитті алкоголю на вулиці й недотриманні соціальної дистанції, повідомляє BBC.

Чому саме поліція вирішила застосувати силу до Ордоньєса, достеменно невідомо, але один із його друзів зняв на відео, як поліцейські притискали чоловіка до землі та багато разів били електрошокером типу тазер. Родичі чоловіка згодом запевняли, що його вдарили тазером 12 разів.

  • Компанія-виробник тазера, який викликає нейром’язовий параліч, запевняє, що це повністю безпечний для людини пристрій, але Amnesty International нарахувала 334 випадки смертей, пов’язаних із застосуванням тазера, протягом 2001-2008 років лише в США.

Ордоньєс кричав: «Будь ласка, досить, будь ласка, досить, я задихаюся». Свідки також просили офіцерів зупинитися і попереджали, що знімають все на камеру. Та поліцейські ігнорували ці прохання.

Ордоньєса доправили до відділку – за словами його друга, він був у непритомному стані, «практично мертвий». За наполяганням друга Ордоньєса таки відвезли до лікарні, де лікарі констатували смерть. Офіційна причина смерті поки не розголошується. Двох поліцейських, які затримували Ордоньєса, тимчасово відсторонили.

Відео, як поліція б’є чоловіка електрошокером, розлетілося мережею з хештегом #ColombiaLivesMatter. Масові протести і заворушення спалахнули у Боготі, зокрема у районі, де затримували Ордоньєса, та у передмісті Соача. Протестувальники нищили пости поліції, 17 з яких спалили. У сутичках також було пошкоджено десятки автівок, спалено дев’ять міських автобусів. El Tiempo повідомляє про десятьох загиблих, у віці від 17 до 31 року.

Фото: twitter.com/Colprensa

Мерка Боготи Клаудія Лопес заявила, що поліція не отримувала наказу стріляти по протестувальниках, але є свідчення, що деякі поліцейські все ж застосовували вогнепальну зброю. Вона назвала силу, застосовану до Хав’єра Ордоньєса, «неприпустимою» й водночас закликала учасників заворушень утриматися від вандалізму: «Руйнування міста не покладе край поліцейським зловживанням».

За даними Лопес, цьогоріч у Боготі зареєстровано 137 скарг на дії поліції. Вона закликала поліцію провести розслідування за всіма цими скаргами.

У 2016 році поліцейського, який застрелив у Боготі 16-річного хлопця за малювання графіті, засудили до 37 років позбавлення волі.

Нагадаємо, у США тривають протести Black Lives Matter, які спалахнули у травні через загибель чорношкірого Джорджа Флойда, який помер під час затримання поліцією.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button