Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23258 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: київський метрополітен (facebook.com/kyivmetro/)

Проєкт MetaSUB (Metagenomics and Metadesign of Subways and Urban Biomes), який досліджує «мікробне населення» станцій метрополітену світу, проаналізував стан київської підземки. Від 10% до 80% геномів у зразках зі столичного метро виявилися невідомими науці, повідомляє «Громадське».

Уже чотири роки поспіль учені 21 червня спускаються в метро і ватними паличками ретельно збирають аналізи з лавок, стін, підлоги, поручнів ескалаторів, автоматів для продажу квитків та інших поверхонь. Зібрані з усього світу зразки надходять до лабораторій Нью-Йорка. Там дослідники «прочитують» генетичний матеріал, який вдалося зібрати.

Фото: експерти збирають аналізи (twitter.com/metasub)

За допомогою технологій секвенування (тобто читання послідовностей ДНК та РНК) визначають генетичний матеріал, який потрапив до зразка. Треба зауважити, що у зразку опиняються не цілі геноми тієї чи іншої бактерії або вірусу, а лише їхні фрагменти — менші або навіть більші. Потім дослідники знаходять фрагменти «генетичного тексту», які доповнюють один одного, складають їх і порівнюють отримані геноми з тими, що є в базах даних. Ті алгоритми, які використовувала група Крістофера Мейсона, доктора із Корнельского університету, склали зокрема з фрагментів «генетичного тексту» збудника сибірки та збудника чуми — бактерії Yersinia pestis.

В Україні проєкт MetaSUB працює з 2017 року й поки обмежується Києвом. За словами координаторки Аліни Фролової з Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ, проєкт фактично тримається на волонтерах.

Фото: експерти збирають аналізи (twitter.com/metasub)

Так, у дослідженні було виявлено, що від 10% до 80% геномів у зразках зі столичного метро — це мікроорганізми, які не вдається ідентифікувати за базами даних. Тобто це щось невідоме науці. З відомих науці бактерій у метро приблизно 80% — це мікроорганізми, які живуть на шкірі людини чи в її дихальних шляхах і зазвичай не викликають хвороб. До речі, на станції метро «Контрактова площа» раніше знайшли геном чумної палички — як і в наземному транспорті Нової Зеландії та Нігерії.

Базу даних, створену за результатами проєкту MetaSUB, можна переглянути карту мікробів у всьому світі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button