Як зберегти унікальну пам’ятку модернізму – будинок поліклініки на Рейтарській?

Дата публікації: 22.9.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23473 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Володимир Шевченко

Заслужений архітектор України, співавтор проєкту будинку поліклініки Літфонду спілки письменників України на вул. Рейтарській

Шановні поціновувачі сучасної архітектури, в тому числі і архітектури модернізму. Прийшов час продовжити розмову про збереження автентичного вигляду поліклініки Літфонду СП України на вул. Рейтарська, 15 в Києві.

На мій лист від 16 липня 2020 року на ім’я міського голови Києва надійшла відповідь яку можна звести до виразу «я не я і хата не моя». Посадовці міської влади навчилися знаходити відповідальних за стан в місті за межами КМДА і перекладати все на обставини непереборної дії (від рішень центральної влади до кліматичних змін). Тому я змушений прокоментувати це листування.

Суть подій навколо «поліклініки» зводиться до наступного. Приватизовану і продану двом різним інвесторам будівлю  нові власники хочуть реконструювати з зміною функції та надбудовою. Шестиповерхову – під готель з фудкортом на першому поверсі і надбудовою ще одного поверху. Замовник ТОВ «БРОКЕРАЖ», проектувальник бюро «Арс-Лонга», ГАП Григорій Лисенко.

Будівля Поліклініки на Рейтарській

Одноповерховий круглий блок на подвір’ї – під магазин еко продуктів та фудкорт з надбудовою ще одного поверху. Замовник – група нових власників серед яких помітну роль грає Марк Вілкінс, засновник галереї «THE NAKED ROOM» на Рейтарський. Заради справедливості слід відзначити, що на відміну від ТОВ «БРОКЕРАЖ», Марк Вілкінс знайшов мене, як автора будівлі, познайомив з своїм проектувальником Емілем Дервішем і почав діалог про її подальшу долю. По цій частині споруди є тільки концепція яка обговорюється, на відміну від «робочого проекту капітального ремонту» шестиповерхової частини по якому виконуються роботи, але тенденція загрозлива.

Не заперечуючи проти зміни функціоналу, якщо місту в цьому районі не потрібна поліклініка, я категорично проти надбудов і втрати автентичного вигляду будівлі. Якщо вона на думку небайдужих громадян є яскравим прикладом радянського архітектурного модернізму і підлягає збереженню, то прошу приєднатись до обговорення дій по збереженню її вигляду.

В цій історії велику роль відіграє авторське право. Чомусь авторські права Білла Гейтса, «Кварталу 95» чи «Дизель-шоу» в Україні активно захищають, а права архітекторів і дизайнерів – ні. Це стосується не тільки мене особисто чи конкретної будівлі. В такій ситуації може опинитись кожен архітектор. Так що запрошую до фахової розмови.

Будівля у 2019 та у 2020 роках

Міській адміністрації в останньому листі я запропонував офіційно попередити замовників про відповідальність, якщо вони вийдуть за межі «капітального ремонту» на який дозволи по законодавству не потрібні. Надбудова поверхів – це вже «реконструкція» (згідно ДБН)  для якої потрібні документи КМДА: містобудівні умови та обмеження, погодження авторів існуючої будівлі та інші. Цих документів замовники не отримали.

Попередження порушень – більш дієва форма відносин з замовниками ніж судові позови по факту незаконних новобудов та надбудов. Лист переданий до КМДА 11.09.2020 року. Чекаю на змістовну відповідь.

P.S.

В доповнення до інформації про перебіг подій навколо спроби реконструкції поліклініки на вулиці Рейтарська, 15 хочу повідомити гарну новину.

Зваживши всі чинники «за» та «проти» команда інвесторів, що працює з одноповерховим круглим блоком прийняла рішення залишитися в рамках «капітального ремонту» і відмовляється від надбудови поверху. Здоровий глузд і бажання зберегти оригінальну будівлю, яка буде приваблювати киян та туристів, перемогли. Вітаю нас із цим.

Маю надію, що всі зусилля вони спрямують на фахову роботу по відновленню фасадів, максимально зберігаючи автентичний вигляд будівлі.

Власники  шестиповерхового блоку повинні йти цим же шляхом.

Усі активності зі збереження пам’ятки модернізму – будинку поліклініки Літфонду СП України здійснюються в співробітництві зі спільнотою SaveKyivModernism.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]