Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 72 днів. За цей час ми опублікували 24541 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зараз роботи проводять без паспорту об’єкта. Фото: Дмитро Перов

Вранці 24 вересня у Києві знесли двоповерхову садибу середини XIX століття, що на вулиці Саксаганського, 76. Відео демонтажу опублікувала місцева мешканка, режисерка Жанна Максименко-Довгич.

«Старі будинки Києва помирають швидко. “Ви не маєте жодної цінності, вас немає у списку пам’яток”, — кажуть їм. А потім руйнують, бо кому вони треба, ці двоповерхові залишки того міста, яким був Київ на початку минулого століття», — написала вона.

Містяни, які прийшли на місце демонтажу, кажуть, що робітники відмовилися показувати їм будь-які дозволи на роботи. Наразі єдиним документом, який вдалося знайти, стали містобудівні умови та обмеження. Департамент містобудування та архітектури КМДА видав їх замовнику робіт, ТОВ «Інвест Рентал», у травні цього року.

Згідно з документом, мова йде про реконструкцію будівлі з її подальшою надбудовою. Гранична висота нового «адміністративного будинку» не має перевищувати 27 метрів, або дев’ять поверхів. До знесення тут працювали ветеринарна клініка, китайський ресторан та відділення «Нової пошти».

Так садиба виглядала у 2012 році. Фото: Ян Медников

Краєзнавець Антон Короб стверджує, що ця садиба була «останнім вцілілим зразком того, як виглядала забудова цього району в середині XIX століття».

«Це була дерев’яна садиба, обкладена цеглою. Такий цегляний декор взагалі був характерний ще для 1860-х років. Цю садибу видно на світлині київського фотографа Франца Мезера, яку він зробив у 1870-х», — розповідає він.

На початку 1870-х років, як писав історик Дмитро Малаков, у Києві налічувалося менше 500 кам’яних будинків: більшість будинків, які зводили з каменю, були переважно одноповерховими садибами.

«Судячи з архітектури будинку, його дійсно зводили у 1870-х. Спершу садиба належала поручику Йосифу Лошевичу. В архівах, що датуються початком-серединою 1870-х років, є декілька документів, які дозволяють Лошевичу робити в садибі перебудови. Тобто на той час будинок вже стояв», — розповіла «Хмарочосу» історик архітектури Олена Мокроусова.

Так виглядала садиба у 1980 році. Фото: Василь Галайба

Фото обкладинки: Денис Давидов

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button