Демонтаж двоповерхового історичного будинку на Саксаганського – юридичний аспект

Дата публікації: 25.9.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Владислав Власюк

партнер єПраво, керівник першої практики urban law

ТОВ «Інвест Рентал» як замовник будівництва дійсно повинен був погодити проведення робіт з «Реконструкції з надбудовою адміністративного будинку за адресою: вул. Саксаганського, 76 в Голосіївському районі міста Києва» з Міністерством культури та інформаційної політики, оскільки їх реалізація може позначитися на об’єктах культурної спадщини – будинках за адресами: вул. Саксаганського, 74 та вул. Саксаганського, 78, – які занесені до Переліку об’єктів культурної спадщини міста Києва і мають статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини (п. 14 ч. 2 ст. 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини»).

Водночас, контроль за виконанням законів України «Про охорону культурної спадщини» на території міста Києва покладено на Департамент охорони культурної спадщини КМДА, на який відповідно покладено обов’язок забезпечити захист об’єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування або пошкодження (п. 5.16 Положення про Департамент, затверджений Розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради від 07 березня 2018 року № 381).

Зі змісту ч.2 ст. 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини», п.п. 1, 4 Положення про Міністерство культури України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2014 року № 495, вбачається, що Міністерство культури України є спеціально уповноваженим органом, що забезпечує формування та реалізує державну політику, зокрема, у сфері охорони культурної спадщини. До його повноважень, крім іншого, відноситься надання дозволів на проведення земельних робіт в історичних ареалах населених місць та припинення робіт на них, якщо такі роботи проводяться без дозволів або з відхиленням від них.

За виконання  будівельних  робіт без отримання дозволу на їх виконання для замовника будівництва передбачено штраф у розмірі від 812 тис до 1,97 млн гривень (п. 3 ч. 2 ст. 2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності»).

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]