Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

ЖК Twin House, який залишився від «Укрбуду». Зараз проєкт добудовує «Київміськбуд». Всі зображення з сайту lun.ua

Використавши дані консалтингової компанії City Development Solution, LIGA.net склала рейтинг забудовників, які залишили Києву найбільшу кількість недобудов. Топ-7 сформували за масштабом проблеми – за кількістю квартир і постраждалих інвесторів.

До списку не увійшов банк «Аркада», який недобудував три ЖК: «Еврика», «Патріотика» та «Патріотика на озерах». Лише в останньому, за оцінкою КМДА, вже оплатили житло «приблизно 450» вкладників.

Загалом, за підрахунками експертів, в Україні зараз 150 недобудованих об’єктів, майже половина з яких – у столиці.

№1. Будівельна піраміда Анатолія Войцеховського: 15 тисяч незданих квартир

З 2004 року збудував 40 житлових комплексів. На етапі будівництва Войцеховський «домовлявся» з контролюючими органами, а потім вводив будинки в експлуатацію за рішеннями судів, серед яких, наприклад, Полтавський районний. Після 2015 року будівництва зупинилися. Без квартир залишилися 15 тисяч інвесторів.

Шість недобудов покупці квартир змогли добудувати власними силами. Щодо решти, отримати документи на введення в експлуатацію практично неможливо.

«Оптимальним рішенням була б заборона будівництва без повного пакета дозвільної документації. А також категорична заборона фінансувати будівництво за рахунок коштів населення – така практика працює в більшості розвинених країн світу», – коментує директор City Development Solutions Роман Герасимчук.

Читайте також: Як інвестори самотужки добудовують житлові комплекси Войцеховського

ЖК «Совські ставки». Зображення з сайту lun.ua

№2. «Укрбуд» Максима Микитася: 13 тисяч квартир

Забудовник працював під «оболонкою» однойменного державного бренду, але девелоперським бізнесом займалася приватна компанія «Укрбуд Девелопмент». У портфелі компанії налічувалося близько 50 ЖК в Києві, з яких 22 все ще перебувають на етапі будівництва. У грудні 2019 року «Укрбуд Девелопмент» оголосив себе банкрутом, Микитась зараз перебуває в СІЗО.

№3. ЖК Mirax Сергія Полонського

Mirax Group належала ексцентричному російському мільярдерові Сергію Полонському, який, зокрема, їв краватку в телеефірі.

46-поверховий хмарочос почали будувати на вулиці Глибочицькій у 2006 році. За два роки через фінансову кризу проєкт зупинився на рівні 11-го поверху. У 2017 році ЖК Mirax взявся добудовувати «Київміськбуд». Поверховість зменшили майже вдвічі. Ввести будинок в експлуатацію планують наприкінці 2021 року.

№4. «Дніпровські вежі» Сергія Фареника: 890 квартир

ЖК «Дніпровські вежі» на Троєщині мав складатися з шести 35-поверхових будинків. Будівництво почалося у 1999 році на замовлення Головного управління внутрішніх військ МВС України і частково за кошти держбюджету. 450 квартир планували передати військовослужбовцям. Втрати МВС склали майже 128 мільйонів гривень. Ще 90 мільйонів вклали приватні інвестори.

Будівництво зупинилося 2005 року через банкрутство корпорації «УкрАзіяБуд», президентом якої був Сергій Фареник – він також був послом України в Німеччині та радником прем’єр-міністра Віктора Ющенка. Генпрокуратура звинувачували Фареника у махінаціях із газом.

№5. Брати Крючкови та ЖК «Три богатирі»: 324 квартири

Три 22-поверхові будинки неподалік від Індустріального мосту почали будувати 2005 року. Будувала компанія «Київреконструкція», яка належала братам Леоніду та Дмитру Крючковим. Гроші за квартири виводили через Західінкомбанк, який збанкрутував під час кризи 2008 року.

Інвестори сворили кооператив і почали наново збирати гроші на будівництво. Зібрали 80 мільйонів гривень, але ЖК так і не добудували.

№6. Володимир Константинов і ЖК «Фундуклєєвський»

ЖК «Фундуклєєвський» на вулиці Богдана Хмельницького у центрі Києва будувала кримська компанія «Консоль», яку очолював Володимир Константинов. Після анексії Криму у 2014 році він став головою окупаційної Ради республіки Крим, підписав договір про «прийняття» Криму в РФ, отримав російський паспорт і вступив у партію «Єдина Росія». СБУ арештувала всі рахунки «Консолі», яка на момент анексії заборгувала українським банкам понад один мільярд гривень. Самого Константинова оголосили у розшук за державну зраду.

Після зупинки будівництва у 2008 році вкладники самі добудували ЖК «Фундуклєєвський». «Хмарочос» писав про те, в яких умовах живуть мешканці цього будинку.

№7. ЖК Fresco Sofia: 45 квартир

Будівництво почали у розпал кризи 2008 року на вулиці Гончара в буферній зоні Софії Київської. Через це ЮНЕСКО погрожувало вилучити Софію Київську зі списку Всесвітньої спадщини.

17 серпня 2020 року забудовник підписав меморандум із КМДА про зниження поверховості майбутньої будівлі до 27 метрів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button