Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Pixabay

Спалювання листя шкодить здоров’ю людей та довкіллю, а також прямо порушує низку норм законодавства, що тягне за собою чималі штрафи, попереджають в Управлінні екології та природних ресурсів КМДА.

Так, за самовільне спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність (стаття 77). Розмір штрафу варіюється від 3060 до 6120 гривень для громадян і від 15 300 до 21 420 гривень – якщо це роблять посадові особи.

Якщо листя і сухе гілля палити на території природного заповідника, штраф зросте до 6120-12 240 гривень, а для посадовців може сягати 36 тисяч гривень.

Під час спалювання сухих рослин із димом у повітря, а потім в легені потрапляють важкі метали, діоксини, бензопірени, окисиди азоту та різноманітні канцерогенні сполуки, нагадує тимчасовий керівник Управління екології Олександр Савченко.

Спалювання листя також не сприяє підвищенню родючості ґрунтів. Висока температура при горінні знищує всю мікрофлору, що утворюється у верхньому шарі ґрунту.

Якщо ж ідеться про сильну трав’яну пожежу, то гинуть птахи, зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

Нагадаємо, в селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом організували безкоштовне вивезення сухого листя. У Львові опале листя збирають та компостують, а добриво роздають безкоштовно.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button