Забудовник «погорів» на офшорах: що робити інвесторам?

Дата публікації: 6.10.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23528 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Володимир Копоть

юрист, СЕО і співзасновник проекту Monitor.Estate – онлайн сервіс юридичної перевірки нерухомості

Нещодавно чергова київська будівельна компанія «прогоріла» на офшорних схемах. За даними СБУ менеджери незаконно користувались податковими пільгами і залучали до свого інвестиційного фонду гроші інвесторів. За три роки роботи їм вдалось «відмити» понад 500 мільйонів гривень. Це означає, що таким чином забудовник може вивести всі гроші з фонду і недобудовати об’єкти.

Дізнатись інвесторам про який саме об’єкт йшлось доволі непросто. Наразі тривають слідчі дії, вони не підлягають розголошенню і залежності від складності справи можуть тривати від двох місяців до півроку, а то й рік. Ще може бути таке, що один фонд працював з декількома девелоперами і на різних об’єктах, тож проблеми можуть бути не в одного забудовника. Можна поцікавитись у відділі продажів, але швидше за все там будуть запевняти, що йдеться не про них. Найпростіше – це моніторити судовий реєстр, можливо там буде більше інформації, але не кожен може це зробити, адже треба знати, що шукаєш. 

Для мене це виглядає як рейдерство і я вбачаю цьому політичну складову. Бо компанії працюють роками, а тут «раптово» СБУ викрила чергову схему, цього разу під роздачу пішов один із девелоперів. Почався перерозподіл будівельного ринку, що може свідчити про зміну керівництва столиці. 

Що може статись з будівництвом?

Залежить від того, які саме кошти виводилися. Ще не доведено в судовому порядку, що ці гроші були виведені незаконно, можливо це були законно сплачені дивіденди (прибуток бенефіціарів). Тоді, це ніяк не вплине на процес будівництва, оскільки гроші на будівництво лишаються в обороті. Якщо ж це гроші, які виводились через, наприклад, нестабільну політичну ситуацію, як це було з банком Аркада, тоді варто переживати, бо рано чи пізно гроші закінчаться і у нас з’являться нові довгобуди.

В найкращому випадку за рахунок нового притоку грошей від нових клієнтів (інвесторів) новобудови будуть поволі будуватися. В гіршому – їх кинуть в поточному на момент кризи стані – як сталось з об’єктами компанії «Укрбуд».

Як розвиватимуться події далі, залежить і від подальших дій компанії, можливо вона виплатить борги і продовжить будувати, але вже чесно. Але швидше за все, справу закриють – знайдуть законну причину, а насправді через те, що «смотрящіе» і власники девелоперської компанії розділять відсотки від прибутку. 

Що робити інвесторам?

Інвестори можуть лише чекати і спостерігати за ходом будівництва: чи воно досі ведеться, чи не змінились терміни введення в експлуатацію, чи забудовник не хоче внести якісь зміни в договір.

Для інвесторів з’явились нові ризики: вони можуть не отримати свої обіцяні квартири, або в разі зупинення будівництва, розірвання договору з будівельною компанією, вони не зможуть повернути свої гроші назад. Дізнатись, про які об’єкти йдеться, доволі складно, а тероризувати відділ продажів з питаннями нема сенсу. Спокійно спати будуть ті, хто перевіряв документи забудовника перед тим як укладати договір, але, на жаль, таких небагато. 

Перед інвестуванням в нове будівництво важливо вивчати документи компанії, жодні рейтинги чи роки на ринку не застрахують інвесторів від можливих ризиків. Дуже важливо перевіряти власників компаній, схему фінансування. І якщо залучається фонд, то перевіряти ще й його. Що стосується офшорів, якщо в засновниках є офшорні компанії, то оминати таких забудовників. Є цілий ряд компаній, які мають українське коріння і працюють в законодавчо встановлених межах.

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]