Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Анна Стрельченко, sibreal.org

У бухтах Авачинської затоки, що біля російського міста Петропавловськ-Камчатський, сталася екологічна катастрофа невідомого походження. Жителі повідомляють про масову загибель морських тварин, а також симптоми отруєння у людей.

Стан океанської води у бухті Велика Саранна 4 жовтня. Скріншоти з instagram.com/snowave_kamchatka

Як повідомив серфер Антон Морозов, у вересні серфінгісти почали відчувати після занять на Халактирському пляжі сухість, біль, відчуття плівки на очах, першіння в горлі тощо. Також помітили, що смак води в океані змінився. За деякий час у 20 людей у таборі серфінгістів почалися симптоми отруєння, зокрема блювота. Пізніше в кількох серферів лікарі діагностували опіки рогівки ока I і II ступеню.

Згодом вода помутніла, а на берег викидало мертвих мешканців бухти – восьминогів, крабів, морських їжаків. Дайвери також побачили дно, усіяне мертвими тваринами.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anton Morozov l Snowave (@snowave_kamchatka) on Oct 4, 2020 at 12:18am PDT

За повідомленнями уряду Камчатського краю, на глибині 10-15 метрів загинули 95% бентосу – сукупності організмів, які мешкають на дні бухти. На думку екологів, далі гинутимуть тварини, які позбулися харчової бази.

«Ми пірнали в нашій Авачинській бухті, а на дні все померло – ніхто не очікував такого побачити! Риби ніби обшпарені окропом, а їжаки всі мертві», – розповіла виданню Сибирь.Реалии дайверка Крістіна Розенберг.

Зображення зі сторінки facebook.com/yola.zikaaa

Підводний фотограф Александр Коробок, повідомив, що пірнаючи у бухті Спасіння, дістав опік слизової.

«Можу підтвердити, що має місце екологічне лихо. Екосистема значно підірвана, і це матиме доволі довгострокові наслідки», – зазначив він.

Greenpeace надав супутникові знімки від 1, 9 і 24 вересня. На думку Морозова, вони показують, що гадана «отрута» почала витікати з ріки Наличева в океан у проміжок між першим і дев’ятим вересня.

Супутникові знімки, надані Greenpeace. Фото зі сторінки facebook.com/KristyRozenberg

Попередні аналізи води показали перевищення вмісту нафтопродуктів у 3,6 рази та фенолу – 2,6 раза. Виходячи з цього, в організації «Екологічна варта Сахаліну» припускають, що міг трапитися витік ракетного палива.

«Судячи з того, що інших джерел такого масштабного забруднення, крім військового полігону по сусідству, в бухті немає, розлилося дійсно паливо у військових, можливо, ракетне. Маю на увазі гептил, вкрай отруйне для всього живого рідке паливо для ракет… Це явно не просто паливо з судна розлилося», – заявив очільник організації Дмитро Лісіцин.

Морозов повідомляє, що в районі вулкана Козельський, у кількох кілометрах від океану, є великий полігон хімічних відходів, які захоронювали у 1979-1982 роках. Також близько місяця тому у прибережних водах відбувалися військові навчання. Серфери чули вибухи.

Влада краю висунула версію про викид нафтопродуктів з комерційного танкера, приналежність якого не встановили. А Міністерство оборони РФ заперечує версію про причетність до забруднення, повідомляє російська служба BBC.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button