Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Полігон у 2018 році. Фото: Олег Донской‎, facebook.com/groups/poligon5

На сміттєвому полігону №5, що біля села Підгірці Київської області, розпочинають процес закриття останньої з двох ділянок, повідомляє пресслужба КМДА.

Полігон складається з двох ділянок, так званих карт, загальна площа яких становить понад 65 гектарів. Звалище працює понад 34 роки.

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв наголосив, що полігон майже вичерпав свій ресурс. У 2018 році Київрада вирішила закрити звалище та прийняла план рекультивації.

Першу карту полігону площею 18 гектарів почали рекультивувати торік. Її засипали мінеральним ґрунтом і вже не звозитимуть туди сміття. Проте це лише один із етапів закриття ділянки.

Цьогоріч «Київспецтранс» має почати розробку проєктної документації для рекультивації другої карти. Провести державну експертизу проєкту мають протягом 2020-2021 років.

«Полігон – це не просто гора сміття, це складна інженерна споруда, і перед ти як розпочинати процедуру рекультивації ми провели низку заходів, щоб не допустити ризику аварійних випадків, забезпечити надійність та міцність споруд навіть після припинення їхньої роботи. Протягом 2018-2020 років збудована підпірна стінка, укріплена частина дамби другої карти, збудований фільтраційний дренаж, реконструйовані каналізаційно-насосні станції тощо», – зазначив заступник голови КМДА.

На полігоні також встановили систему очищення фільтрату. Після запуску додаткового модулю очистки, що має відбуватися у жовтні, система зможе очищувати 950 кубометрів фільтрату на добу.

Щороку на сміттєзвалище біля Підгірців звозилося 450 тисяч тонн відходів з Києва. Пантелеєв запевнив, що паралельно місто працює над створенням альтернативи полігону.

Читайте також: Як у Львові компостують органіку: карта смітників і безкоштовне добриво

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button