Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Володимирська, 93 (wikimapia.org)

На вулиці Володимирська 95/42 розпочалося нове будівництво. Роботи відбуваються впритул до дореволюційного будинку на вулиці Володимирська, 93, який через дії забудовника опинився в аварійному стані. Про це «Хмарочосу» розповіла місцева мешканка Ксенія Єфремова.

За її словами, жильців обманюють обіцянками викупити квартири, а забудовник продовжує бити палі, через що почалось руйнування будинку.

Ксенія розповіла, що раніше на зустрічі з представниками забудовника останні запевнили, що будуть компенсувати пошкодження та зроблять ремонти. Проте навесні забудовник почав бити палі, через що на стінах зсередини та ззовні з’явилися тріщини, також тріщини з’явилися на стелях.

Тоді мешканці стали намагатися зупинити будівництво, а на початку літа нібито домовилися із забудовником про викуп квартир.

«Після переговорів нам запропонували викупити квартири за ціною нижче ринкової, для того щоб знести будинок та збільшити площу будівництва. Пізніше ми зійшлися на ціні, яка підходить всім. Звичайно не хочеться покидати свій будинок, але ми всі розуміємо ризик стелі, яка падає. Вони пообіцяли, що до 20 вересня закриють свої зобов’язання. Проте вже до 20 вересня вони передумали та заявили, що поки не готові викупити квартири», – розповідає Ксенія.

Після цього забудовник продовжив будівельні роботи, під час яких будинок на Володимирській, 93 в прямому сенсі почав тріщати по швах. У людей в квартирах стала тріскатися плитка, розходитися підлога, а кам’яні сходи в під’їзді почали хитатися і відійшли від міжповерхової платформи.

На третьому поверсі навіть потріскалися вікна та лопнула труба, яка залишила мешканців без води. Вже тоді, каже Ксенія, люди почали активно звертатися до правоохоронних органів та чиновників: «Всі побігли писати заяви в поліцію, КМДА. Але наразі зворотного зв’язку немає. Представник забудовника вийшов на зв’язок, вкотре пообіцявши компенсувати ремонт, на що люди не погодилися».

За словами юристів, дії забудовника – це умисне пошкодження чужого майна, що є кримінальною справою. Жителі будинку також підготували та направили претензію «для того, щоб у разі чого через суд зупиняти будівництво».

Нещодавно, коли Ксенія була вдома, почалася активна фаза будівництва: будинок стало трясти, на її очах почала розтріскуватися плитка, а стеля – йти тріщинами.

«Тоді я подзвонила в поліцію, як направила в КМДА. В КМДА кажуть залишити заявку, яку вони розглянуть протягом двох тижнів. ЖЕК прийняв заявку, але поки відповіді немає», – зазначила Ксенія.

За словам краєзнавця Антона Короба, будинок на Володимирській, 93 «зовні непоказний, але має унікальний інтер’єр. На плафоні парадних сходів зображено рослинний декор з гіпертрофованими комахами (мухи зокрема) у стилі модерн. Хоча сам будинок споруджено раніше у останній третині XIX століття у цегляному стилі з елементами неоренесансу».

Можливий варіант майбутньої забудови. Ілюстрація: archunion

Також невідомо, як саме виглядатиме споруда, через яку історичному будинку загрожує руйнування, адже на паспорті забудови відсутні будь-які зображення. Наразі вдалося знайти лише одну ілюстрацію новобудови: її спроєктувала творча архітектурна майстерня «А. Гончаров».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button