Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шахта «Великомостівська» у Червонограді. Фото: Ярослав Тхір / google maps

Міністерство енергетики презентувало проєкт реформування вугільної галузі. Головна ідея полягатиме в поєднанні приватизації та інтеграції державних шахт до державного підприємства «Центренерго», повідомляє пресслужба відомства.

Шахти планують розділити на три групи. Перша група – шахти, які підлягають інтеграції з «Центренерго». Друга – шахти подвійного призначення, збут яких не обмежується виключно тепловими генераціями. Третя – шахти, які будуть пропонуватися до приватизації не лише як вугледобувні підприємства, а і як цілісні майнові комплекси, які можна використовувати для іншої господарської діяльності.

Реформа вугільної галузі охопить чотири області: Донецьку, Луганську, Волинську і Львівську.

Наразі серед потенційних перших пілотних проєктів розглядаються дві шахти на сході й заході країни. Перша – це шахта «Великомостівська» у Червонограді Львівської області. Потенційно вона може стати потужним туристичним кластером, вважають у міністерстві.

Друга – це шахта «5/6», розташована в Мирнограді Донецької області. Вважають, що вона має потенціал технологічного кластеру.

У Міненерго пояснюють: потреба в реформі постала через погіршення ситуації у вугільній галузі, яка в свою чергу зумовлена чотирма головними факторами:

  1. щороку зменшується видобуток та реалізація вугілля шахтами державного значення. З 2015 рік по 2020 рік цей показник впав майже вдвічі: з 1600 тисяч тонн до 800 тисяч тонн;
  2. щороку скорочується кількість працівників державного вугледобувного сектору. З 2015 року по 2020 рік їхня кількість скоротилася з близько 55 тисяч осіб до 35 тисяч.
  3. щороку собівартість видобутку вугілля зростає, тому держава змушена дотувати збиткову діяльність галузі;
  4. хронічні борги вугледобувних підприємств.

Одна із цілей реформи – поступове зниження використання викопного палива. Це є ключовою умовою для впровадження Європейського зеленого курсу, до якого планує доєднатися Україна.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button