Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Кадр із фільму «Пісня Півдня»

Компанія «Дісней» супроводжуватиме показ своїх старих мультфільмів попередженням про наявність расистських і культурних стереотипів. Таке рішення прийняли замість того, аби видаляти незручні сцени, повідомляє BBC.

Повідомлення про наявність «негативних образів і/або неналежного ставлення до певних людей або культур» з’являтиметься у таких мультфільмах, як «Пітер Пен», в якому корінних американців називають «червоношкірими» та «Коти-аристократи», де є сцена з вузькооким котом, який грає на піаніно паличками для їжі.

Кадр із фільму «Коти-аристократи»

Водночас деякі фільми не показуватимуть взагалі – зокрема це музичний фільм з поєднанням живих героїв та анімації «Пісня Півдня», створений 1946 року. Це найбільш контроверсійний діснеївський фільм, який через расистський підтекст так ніколи і не випускався у США на домашньому відео. У ньому оповідається про чорношкірого дядечку Ремуса, який працює на плантації і дуже від цього щасливий.

BBC наводить приклади расистських стереотипів у діснеївських фільмах. У мультфільмі «Леді та Блудько» 1955 року є два сіамські коти Сі та Ам, російський борзий Борис та чіхуахуа-мексиканець на ім’я Педро – всі вони зображені стереотипно і негативно.

Сіамські коти з мультфільму «Леді та Блудько»

У мультфільмі «Дамбо» 1941 року слоненя вчать літати два ворона, одного з яких звати Джим Кроу – іменем карикатурного чорношкірого персонажа, на честь якого було названо расистські «Закони Джима Кроу».

У мультфільмі «Книга Джунглів» 1968 року є мавпа Король Луї, якого сприймають як карикатуру на афроамериканців півдня США, адже він співає у стилі діксіленд, південного різновиду джазу, й водночас показаний як лінивий і малоосвічений.

Рік тому «Дісней» почав супроводжувати мультфільми коротшим попередженням про те, що фільм демонструють в оригінальному вигляді, і він може містити застарілі культурні образи.

Компанія Warner Bros також почала випускати попередження про расистські стереотипи у мультфільмах. У компанії наголосили, що якщо вирізати стереотипні сцени, це дорівнюватиме твердженню, що ці стереотипи ніколи не існували.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button