Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з


Сучасний дитячий садочок – це не лише передові підходи до виховання і догляду за дітьми. Це ще й простір, спроєктований так, щоб ці підходи реалізувати.

На фото дитсадок «Фудзі» в Токіо

Дитячий садок «Фудзі» в Токіо, створений архітектором Такахару Тедзука у 2007 році, вважають однією із кращих дошкільних будівель у світі. У 2017 році за ідею сконструювати дах овальної форми його було нагороджено міжнародною премією Moriyama RAIC. Нею відзначають архітектурні споруди, які змінюють суспільство і сприяють становленню справедливості, поваги, рівності та інклюзивності.

Такахару Тедзука називає свою концепцію «ностальгічним майбутнім», адже вона створює умови для того, щоб діти поверталися до традиційних ігор – без ґаджетів та екранів. А спонукати до цього має дизайн приміщення. Всередині цього дитсадка немає складного ігрового обладнання. Натомість сама архітектура функціонує, як величезний ігровий майданчик. Дітям можна вільно рухатися, падати і навіть мокнути – в безпечному середовищі. 

На фото дитсадок «Фудзі» в Токіо

Ідентичні інноваційні принципи закладені в проєкт дитсадка ЖК «Метрополіс» від Групи компанії DIM. То які переваги для розвитку дитини він пропонує?

Середовище, що провокує рух

Батьки знають, що діти полюбляють багато бігати. Саме рух визначає особливості формування дошкільнят. Завдяки руху в дітей збільшується увага і вони можуть краще зосереджуватися. Дитина потребує власного досвіду освоєння світу. А що це в ранньому віці, як не падіння та синці? Але важливо, щоб вони були безпечними.

На зображенні дитячий садок в ЖК «Метрополіс». Візуалізація

Круглий дах, який одночасно є ігровим майданчиком, і концентрична конструкція дитсадка в ЖК «Метрополіс» запроєктовані так, щоб провокувати рух. Відсутність кутів, перегородок між стінами і округлість форм мають зробити цей рух майже невпинним. 

За словами архітектора схожого садка в Японії, Такахару Тедзука, архітектура садка і фізично, і метафорично стирає бар’єри між вулицею і приміщенням. Велика територія всередині кільця слугує просторим майданчиком для ігор, захищеним з усіх боків стінами самого дитсадка. На такому майданчику дитина не має змоги вибігти на дорогу чи загубитися. При цьому в малюків багато відкритого простору на вулиці, який органічно переходить у простір самої будівлі дитсадка. Розсувні двері на першому поверсі в гарну погоду відкривають доступ до вулиці.

Завдяки можливостям концентричного руху простір видається майже нескінченним. У ньому можливо винайти безліч маршрутів для переслідування один одного, як це часто люблять робити діти.

Діти, які вперше потрапили в будівлю після відкриття садка в Японії, як і передбачалося, миттєво почали бігати і освоювати простір. Сам архітектор, які і директор дитсадка, були розчулені цим до сліз. 

Галасливий простір
як гарантія спокою дитини

Усередині кільця будівлі садка у ЖК «Метрополіс» будуть відсутні перегородки. Це означає, що галас від однієї групи дітей змішуватиметься з галасом від іншої, створюючи фоновий шум. Як не дивно, саме така атмосфера легкого звукового гармидеру має допомогти дітям відчувати себе спокійніше. 

На візуалізації – круглий дитячий садок в ЖК «Метрополіс» й впорядкована територія комплексу

Цікаво, що часто немовлята спокійно засинають у галасливому ресторані, і мають проблеми зі сном в тотальній тиші квартири. Справа в тому, що в тихій кімнаті є більше шансів для дитини прокинутися від гудка машини, яка проїжджає повз, чи будь-якого іншого звуку. 

По суті, загальна атмосфера шуму робить дитину менш вразливою до кожного окремого його прояву. Як наслідок, діти в більш-менш однорідному шумному просторі менше схильні до хвилювання. На думку архітектора, так само, як риба не може жити в очищеній воді, діти не можуть жити в тихому та контрольованому середовищі. 

Втім, за потреби замінником стін можуть слугувати спеціальні шухляди, які можна складати одна на одну, щоб створити полички та вітрини. Такі шухляди – це ще одна можливість для гри, адже вони створені так, що туди легко вміщується дитина. І малюки зазвичай не пропускають шанс вигадати якусь забаву з ними. 

Умови для самостійного дослідження світу

Пізнаючи світ, діти потребують пригод. Завдання архітектора в такому разі – – створити простір, в якому пригоди будуть не тільки захопливими, але й безпечними. У ситуаціях, що передбачають виклики, діти навчаються допомагати один одному і формують соціальні навички. 

Дах садка у «Метрополісі» буде відгороджений поручнями, які унеможливлюють падіння. Відстань між вертикальними елементами поручнів розрахована так, щоб дитина не могла звідти випасти, але була здатна, скажімо, просунути ноги і спостерігати за тим, що відбувається на подвір’ї. Спеціальні жолобки збирають дощову воду, створюючи струмочки для дитячих забав у вологу погоду. Назовні і всередині розташовані ігрові пристосування, батути, скеледром.

Цікаво, що дах садочка «Фудзі» побудували довкола дерев, які росли на території. Простір довкола цих дерев огородили сітками, які, з одного боку, допомагають малюкам залазити на дерева, а з іншого – роблять падіння безпечним.

Візуалізація – територія ЖК «Метрополіс»

Відсутність окремих кімнат і загальна відкритість простору дитсадка створює умови для самостійного пошуку занять. Імовірність запам’ятати і зрозуміти будь-яку річ зростає, коли дитина вивчає її самостійно. Натомість примус до навчання провокує витісняти нові знання. Сучасні підходи до виховання передбачають, що простір для розвитку дитини має ненав’язливо наштовхувати її на самостійні дослідження. Натомість стандартний дизайн аудиторій часто є контрпродуктивним для дітей дошкільного віку.

Інноваційний дизайн такого дитсадка заохочує в дітях незалежність та співпрацю, не змушуючи їх тривалий час сидіти на місці та мовчати. 

ЖК «Метрополіс» планує відкрити дитячий садок, запроєктований за такими принципами, вже в найближчі кілька років. Заклад розрахований на 260 дітей. Як показує японський досвід, у такому садку комфортно дітям різних типів темпераменту і з різними рівнями розвитку. Архітектура здатна змінювати світ. А інтерес до дослідження довколишнього світу варто закладати змалку.  

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23527 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button