Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото Бориса Корпусенка, Сергія Росінського та Олени Петришин, vechirniy.kyiv.ua

За три роки реставраційних робіт у 300-річному Староакадемічному корпусі Києво-Могилянської академії зроблено 27% запланованих робіт. Про це Вечірньому Києву повідомила віце-президентка з економіки та фінансів НаУКМА Людмила Дяченко.

Через нерегулярне фінансування реставрація будівлі, яку за планом мали б завершити до 2023 року, може розтягнутися в часі.

«Зупинити роботи у зруйнованій пам’ятці – це як кинути хвору людину на операційному столі», – наголошує Дяченко.

Староакадемічний корпус, розташований на Контрактовій площі, також називають Мазепиним корпусом, адже його було збудовано на початку ХVIII століття на замовлення гетьмана Івана Мазепи. Востаннє барокову споруду капітально ремонтували ще у ХІХ столітті. Після відкриття сучасної «Могилянки» у 1992 році корпус підтримували частковими ремонтами.

Комплексна реставрація розпочалася у 2017 році. З загальної вартості робіт 199 мільйонів гривень держава зголосилася покрити 164 мільйони, та за три роки надійшло лише 10 мільйонів.

У 2018 році роботи довелося призупинити через перерву у фінансуванні. Цей рік витратили на розробку проєкту реставрації, над яким працювала «УкрНДІпроектреставрація».

Торік НаУКМА виграла ґрант Посольства США у розмірі 405 тисяч доларів. Однак обов’язковою умовою є також фінансування робіт державою. На 2020 рік було заплановано виділити з держбюджету понад 42 мільйони гривень, потім суму скоротили до 10 мільйонів, а після початку пандемії коронавірусу й узагалі переспрямували на боротьбу з хворобою. Менше з тим, восени парламентський комітет вирішив таки повернути 6 мільйонів гривень на реставрацію Мазепиного корпусу.

Будівельні роботи виконує компанія «Тауріс», яка виграла тендер. За три роки будівельники замінили більшу частину даху, укріпили основу будинку, арки та почали реставрувати фасад. Роботи ускладнює те, що від первинної одноповерхової будівлі залишилось дуже мало – одна стіна може складатись із різної цегли, кожна з яких потребує свого підходу.

У пустоти і тріщини кам’яного мурування стін заливали розчин. Чи не найбільшою проблемою був зруйнований дах, який відновили торік – його виготовили із металоконструкцій, дерева та міді.

До кінця 2020 року планують завершити фасад зі сторони вулиці Григорія Сковороди і Контрактової площі. Наступного року планують перейти до внутрішніх робіт.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button