Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У понеділок 26 жовтня в Києві та Харкові відбудуться акції солідарності з жінками Польщі – там суттєво посилили заборону абортів, навіть у випадку невиліковної хвороби плоду.

Київська акція почнеться о 13:00 біля посольства Республіки Польща, на вулиці Ярославів Вал 12. Харків’янки протестуватимуть біля польського Генконсульства на вулиці Алчевських 16.

22 жовтня Конституційний суд Польщі визнав неконституційним положення законодавства, яке дозволяло жінці перервати вагітність у випадку виявлення у плода важкого та незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю. Саме за цим положенням торік у країні робилося приблизно 98% легальних абортів.

Відтепер аборт у Польщі буде дозволено тільки в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері, що становить лише близько 2% від усіх легальних абортів.

Це рішення лобіювали праві і консервативні сили, близькі до католицької церкви – до Конституційного суду звернулися 119 консервативних депутатів сейму, називаючи аборти на підставі дефекту плоду «євгенічними практиками». Протягом останніх п’яти років влада Польщі належить консервативній партії «Право і справедливість», повідомляє BBC.

«22 жовтня 2020 року увійде в історію. Ми закінчуємо з вбивством беззахисних, зі спадщиною тоталітарних режимів ХХ століття», – заявив депутат польського Сейму Томаш Зімковський.

Натомість активісти і правозахисники заявляють, що наслідком такого рішення стане подальше наростання в Польщі «абортного підпілля», а жертвами нелегальних абортів можуть стати тисячі польських жінок.

Віцеспікерка Сейму Малгожата Кідава-Блонська назвала рішення суду «пеклом для жінок», а журналіст Вітольд Гловацький заявив, що «Польща стала першим халіфатом Європи».

«Вкидання теми абортів і рішення псевдосуду у цій справі в розпал бурхливої епідемії – це більш ніж цинізм. Це політична підлість», – прокоментував колишній прем’єр-міністр Польщі, очільник Європейської народної партії Дональд Туск.

Польське законодавство про аборти і до ухвалення цього рішення було одним з найсуворіших в Європі. 1993 року ухвалили закон, який дозволяв аборти за трьох умов: якщо вагітність загрожує життю або здоров’ю матері; якщо медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю; якщо вагітність виникла в результаті кримінальних дій.

У Польщі виникло явище «абортивного туризму» – коли жінки їхали переривати вагітність в інші країни Європи, – а також «абортивного підпілля».

За даними міністерства охорони здоров’я Польщі, торік у країні провели 1116 операцій зі штучного переривання вагітності. Кількість нелегальних операцій та абортів, проведених за кордоном, за неофіційними оцінками, може бути в десятки разів більшою.

У 2016 році депутати вже намагалися заборонити проведення абортів через дефекти плоду, а також запровадити п’ятирічне ув’язнення для жінки, яка зробила незаконний аборт, і для лікаря, який провів операцію. Масові протести змусили правлячу партію відмовитися від розгляду цього проєкту.

Та цього разу організація демонстрацій буде проблематичною: вся Польща віднедавна перебуває в червоній епідемічній зоні. Поки що польки висловлюють свою незгоду в інтернеті під хештегом #PowiedzCoMyślisz (Скажи, що думаєш).

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button