Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Державне бюро розслідувань

Голосіївський райсуд Києва відпустив з-під варти експоліцейського Ярослава Левандюка, одного з п’яти фігурантів справи про катування і зґвалтування жінки у відділку поліції в Кагарлику на Київщині. Про це Громадському повідомила адвокатка потерпілої.

Адвокатка Злата Симоненко повідомила, що сторона обвинувачення просила продовжити підозрюваному тримання під вартою, однак суд відпустив Левандюка під цілодобовий домашній арешт. Мотивація суду поки невідома, бо повний текст рішення буде 2 листопада. Представники потерпілої сподіваються оскаржити рішення суду.

«Для звільнення особи, яка підозрюється в особливо тяжкому злочині, з-під варти мають бути обґрунтовані підстави. Що саме змінилось з часу обрання запобіжного заходу і чому змінилась думка судді, не зрозуміло», – зазначила адвокатка.

Левандюк проходить у двох епізодах справи – катуванню осіб у січні та травні 2020 року.

Епізод зґвалтування жінки в Кагарлику, який виявив системне поліцейське насильство у відділку, стався 23 травня 2020 року. Двоє поліцейських – Микола Кузів та його підлеглий Сергій Сулима доставили до відділку 25-річну жінку як свідку кардіжки. Потерпілій вдягали на голову протигаз, застосовували кайданки, стріляли над її головою з табельної зброї, після чого кілька разів зґвалтували. Наступного дня жінка звернулася до лікарні.

Виявилося, що поліцейські застосували фізичну силу і до чоловіка, який також перебував у відділку. Йому погрожували зґвалтуванням, ставили його на коліна, били по голові гумовим кийком, надягали протигаз та стріляли з пістолета над головою. Потерпілому зламали ребра та ніс.

25 травня відділок поліції у Кагарлику розформували. Після початку розслідування до Держбюро розслідувань почали звертатися інші особи з повідомленнями про катування у Кагарлицькому відділку.

Так, на початку січня 2020 року поліцейські катували двох осіб, щоб отримати зізнання у скоєнні крадіжок.

Підозри у справі про зґвалтування та катування наразі оголосили п’яти особам. П’ятим фігурантом зараз став колишній керівник Кагарлицького відділку поліції Сергій Панасенко.

Слідство вважає, що він знав про те, що 9 січня 2020 року його підлеглі затримали двох людей без оформлення та утримували їх упродовж ночі в підрозділі поліції пристебнутими наручниками до батареї. Проте керівник не вжив заходів і не повідомив про злочин. Панасенка відправили під цілодобовий домашній арешт.

Безпосередньо зґвалтування жінки у травні інкримінують Кузіву та Сулимі. Участь у катуванні інкримінують Ярославу Левандюку та Євгену Трохименку. Усім чотирьом – катування у січні. Кузів і Сулима залишаються під вартою, решта – під домашнім арештом.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button