Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

О дев’ятій вечора пожежна машина вже стоїть біля в’їзду на закриту територію престижного житлового комплексу «Комфорт таун». Для експерименту спеціально обрали вечірній час, коли більшість жителів вже повернулися додому та припаркували свої автомобілі. 

«У нас дуже часто паркуются з порушеннями – на поворотах, в пожежних проїздах або у другий ряд, – розповідає місцевий житель Ярослав. – Були випадки, коли пожежники витрачали понад 10-15 хвилин на території комплексу, аби доїхати до потрібної точки. Тому ми й хочемо привернути увагу до цієї проблеми». 

За словами Ярослава, з порушниками намагаються комунікувати, доходить навіть до спускання шин та викликів поліції. Однак суттєвого результату такі дії дають. 

Як все пройшло?

Машина з працівниками Державної служби з надзвичайних ситуацій вкрай повільно просувається територією. Центральною вулицею комплексу проїхати можна, однак з обережністю: розділювальна смуга з відповідною розміткою повністю запаркована. 

Проблеми починаються вже на першому повороті – щоб проїхати вглиб комплексу доводиться «зігнати» дуже незадоволеного водія, який тут зупинився. На боковій вулиці проїзд стає ще вужчим – крім передбаченої перпендикулярної парковки, автомобілі стоять у другому ряді та вздовж тротуару з іншого боку. 

Проїхати все ще можливо. «Однак треба розуміти, що пожежникам треба не лише проїхати, а й мати місце, щоб встановити пожежну драбину, дістати обладнання. Тут це неможливо», – коментують працівники ДСНС.

Вже після другого повороту пожежна машина зупиняється: проїхати не вийде через автівку, запарковану в другому ряду. Якщо для легкового автомобіля на дорозі залишилося достатньо місця, для спецтехніки, шириною у чотири метри – ні. 

На лобовому склі авто, як і майже у всіх подібних порушників, номер телефону. Після дзвінка водій з’являється за кілька хвилин. Однак далі – таких цілий ряд, тому пожежну машину повертають на центральну вулицю.

При цьому працівники служби з надзвичайних ситуацій наголошують, що навіть кілька хвилин можуть мати важливе значення для збереження життя і здоров’я людей, а також майна. «За 10 хвилин може згоріти квартира, а вогонь з однієї кімнати розповсюдитися на кілька сусідніх квартир», – коментують пожежники. 

Водночас права переміщати чи іншим чином зачіпати чужі автівки, навіть для гасіння пожежі, вони не мають. Якщо припарковані машини зачепить спецтехніка або кран, за пошкодження відповідатиме саме пожежна бригада.

Наступний пункт зупинки у цьому експерименті – пожежний проїзд у двір будинку, теж запаркований. Насамкінець, знаходимо пожежний гідрант. Він позначений відповідною табличкою на фасаді будинку та невеликою червоною смугою на бордюрному камені. Сам люк також пофарбований у червоний. Вздовж тротуару тут запаркований цілий ряд машин, і зона пожежного гідранта не стала виключенням: автівка зупинилася колесом прямо на люці. 

Що робити?

Дмитро Васильєв, головний архітектор комплексу «Комфорт таун» зазначає, що у ЖК передбачена достатня кількість паркомісць. Зокрема, на багаторівневому паркінгу. «З тисячі побудованих місць ми продали там тільки 45%, – каже архітектор. – Люди не розуміють, що ніхто не повинен дати їм паркувальне місце безкоштовно. Автомобіль – це дороге задоволення, за яке треба платити».

Одним з варіантів рішення Васильєв бачить підвищення загальної культури паркування. «Все просто: якщо вирівнювати автомобіль по передньому краю паркувального місця, вже ніхто не зможе стати тут у другий ряд», – говорить він. У нових чергах ЖК це передбачили у самій конструкції парковок.

Ще одним варіантом може бути запровадження платного паркування на усій території комплексу. 

Поки ж планують обмежитися інформаційною кампанією та фізичними обмежувачами. «Пожежні гідранти часто запарковують тому, що їх просто не помічають. Це проблема не лише цього комплексу, але й великих міст загалом, – говорять працівники ДСНС. – Тому можна їх виділити конусами або паркувальними напівсферами». 

Пожежні проїзди у комплексі також можуть додаткового виділити розміткою, а запарковану розділювальну смугу замінити озелененням. Та продовжувати роботу з мешканцями, які повинні зрозуміти, що запаркована на повороті автівка – це не лише питання комфорту, але й потенційно їхньої безпеки.

Читайте також: У ЖК «Комфорт Таун» сплеск квартирних крадіжок. Чи сприяють паркани та охорона підвищенню безпеки?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button