Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фармацевтичні компанії Pfizer та BioNTech у понеділок, 9 листопада, заявили, що їхня вакцина, яка має запобігати Covid-19, ефективна на 90%, пише The Guardian.

У випробуваннях третьої фази взяли участь понад 43 тисячі людей у шести різних країнах. Половині учасникам випробування ввели вакцину, а решті вкололи плацебо – препарат, який не має жодної дії.

Механізм дії препарату на основі рибонуклеїнової кислоти (РНК) заснований на тому, що в організм вводиться не сам патоген, який міг би там вижити і навіть розмножитися, і не його фрагменти, а тільки фрагмент його генома у вигляді матричної РНК. У випадку з цією вакциною, з вакцинуванням організм отримує безліч мРНК, які при попаданні в клітини змушують їх виробляти S-білок вірусу, який є найбільш сильним антигеном для імунітету в цьому патогенні. Імунітет знищує вироблені S-білки, а також мРНК вакцини, – і тим самим навчається боротися як з коронавірусом безпосередньо, так і з клітинами, що виробляють білок вірусу.

Попередній аналіз показав, що серед 94 людей, які заразилися коронавірусом, лише вісьмом давали експериментальну вакцину. Випробування триватиме доти, доки не буде підтверджено 164 випадки. Рівень потенціалу вакцини може змінитися, але наразі 90% інфекцій було попереджено.

До того ж, у компанії Pfizer кажуть, що серйозних побічних ефектів від вакцини немає. При цьому сторонні експерти застерігають, що залишається багато запитань, зокрема, чи може вакцина запобігти серйозним симптомам або ускладненням, наскільки тривалою буде дія та наскільки ефективно вона працюватиме у літніх людей.

Збір необхідних даних про безпеку триватиме до третього тижня листопада. Потім досьє буде подано до регуляторів (FDA) на затвердження.

За даними агентства Reuters, вакцина не надійде в продаж найближчим часом. Крім того, що вона має отримати дозвіл регулюючих органів, доступність широкому колу осіб буде обмежена через спеціальні умови зберігання.

Компанії Pfizer і BioNTech можуть представити дані про безпеку своєї вакцини до кінця листопада. Після цього необхідно отримати дозвіл до перших поставок. Передбачається, що першими вакцину отримають працівники сфери охорони здоров’я та групи ризику.

Фармкомпанії розпочали виробництво вакцини ще до того, як зрозуміли, чи буде вона ефективною. Цього року вони розраховують виробляти до 50 мільйонів доз, або достатньо для захисту 25 мільйонів людей, а 2021 року – до 1,3 мільярда доз.

Pfizer та BioNTech мають контракт на 1,95 мільярдів доларів з урядом США на поставку 100 мільйонів доз вакцин з цього року. Вони також досягли угод про постачання з Європейським союзом, Великою Британією, Канадою та Японією.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button