Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23426 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: youtube.com/МВС

Кабінет міністрів вчора, 11 листопада, схвалив законопроєкт, який розширює сферу застосування електрошокерів поліцейськими. Тепер уряд просить Верховну раду внести відповідні зміни до закону про Національну поліцію.

«У більшості держав світу як альтернативу застосування вогнепальної зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери як засіб стримання агресії. Протягом двох років спеціалісти МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін’юстом, вивчали досвід країн, зокрема Великої Британії», – зазначив керівник МВС Арсен Аваков.

Проєкт пропонується розширити підставами для застосування електрошокерів контактної та контактно-дистанційної дії для затримання особи:

  • яка вчинила адміністративне чи кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;
  • яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти,
  • яка чинить збройний опір або намагається втекти з під варти;
    озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.

Нацполіція вже закупила і почала освоєння першої партії з 200 одиниць спеціальних засобів Taser X2. Аваков вважає, що «застосування електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії – це гуманний поліцейський засіб примусу, який дозволяє припинити правопорушення і зупинити зловмисника».

За даними міжнародної неурядової організації Amnesty International, в багатьох країнах поліцейські застосовують шокери навіть проти людей в наручниках, що знаходяться в тюремних камерах. На думку представників організації, з моменту появи цих апаратів у правоохоронців число випадків застосування насильства і тортур з боку поліції зросла.

На думку Євгена Крапівіна, експерта групи з реформування органів правопорядку «Реанімаційного Пакету реформ», в усьому цивілізованому світі блокуються спроби взяти на озброєння правоохоронців електрошокери або зняти, якщо вони вже існують. Основною причиною є те, що вони можуть бути смертельними для осіб з серцево-судинними захворюваннями.

«На жаль, Закон не обмежує потужність електрошокеру, а той самий розряд, який не матиме шкоди для здорової людини, може просто вбити особу, яка має проблеми із серцем. Як під час затримання перевірити це? Ніяк», – зазначив Євген Крапівін.

Цю думку поділяє Томас Денеке, головлікар однієї з лікарень в Баварії. За його словами, якщо у людини проблеми з серцем або ж вона приймає певні медикаменти або наркотики, удар шокера може нести серйозну загрозу для життя.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button