Ви побачили, як невідомі зрізають гілки дерева аж по самий стовбур. Що робити? (Детальна інструкція)

Дата публікації: 12.11.2020 Розділ: Колонки

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
...

Автор колонки:

Ілгам Гасанов

Урбаніст, озеленювач

В забруднених районах міста, біля яких знаходяться великі автостради та смердючі заводи, ледь не єдиним порятунком є дерева. Вони очищують повітря, виробляють кисень, рятують нас від спеки, не дають зливам розмити землю та просто прикрашають місто. 

Але деревам в нашому місті нелегко. Їх постійно вирубують забудовники, обрізають до самого стовбура «озеленювачі» з Київзеленбуду або саджають в купи сміття. Щоб поліпшити екологічну ситуацію, дерев в Києві має стати набагато більше, а зараз тенденція якраз зворотня. 

Найчастіше ми можемо помітити омолоджувальну обрізку, коли дереву зрізають всі гілки, залишаючи голий стовбур. Попри мораторій на омолоджувальну обрізку дерев, ухвалений Київрадою, «зеленбудівці» продовжують обрізати та видаляти дерева за наші податки. 

В наших реаліях «Омолодження дерева» — це знищення всієї його крони та обрізка стовбурних гілок. Ця обрізка до «голого стовпа» є незаконною і відбувається виключно тому, що мешканцям або байдуже, або вони не знають, куди звертатися, щоб це зупинити.

Чому це погано?

Така обрізка шкодить дереву. Після неї воно всихає одразу або живе лише кілька років. Через втрату крони в рослини припиняється процес фотосинтезу, завдяки якому вона отримувала живлення. Вже через кілька років обрізане дерево вимушено стає аварійно небезпечним. Деякі породи дерев не переносять такої обрізки і гинуть максимально швідко: клен, біла тополя, береза, хвойні.

Чому це незаконно?

Обрізане до стовпа дерево вважається пошкодженим до ступеня припинення росту, тобто до загибелі.

1. Постанова Кабміну №559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, завданої зеленим насадженням у межах міст»: дерево з видаленням (обшморгом) крони від 1/3 до 1/2 її довжини відноситься до категорії пошкоджених дерев, а дерево з видаленням більше половини довжини крони відноситься до категорії дерев, пошкоджених до ступеню припинення росту.

2. Стаття 153 Кодексу України про адміністративні правопрушення (КУПАП): “Знищення або пошкодження зелених насаджень в населених пунктах”.

3. Стаття 152 КУПАП: “Пошкодження об’єктів благоустрою”*.

* зелені насадження є елементами об’єктів благоустрою відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ст.21, ч.1, п.2.

Яка обрізка правильна?

Згідно з Правилами утримання зелених насаджень в містах України (Наказ №105 від від 10.04.2006) є три види обрізки:

1. Формувальна – здійснюється для формування крони, видаляються лише 1-2-річні паростки (ті, що виросли за останній рік-два). В міській практиці це також підняття крони (над тротуарами і проїжджою частиною, біля дорожніх знаків тощо), пониження крони (під електромережами та іншими комунікаціями), прорідження крон дерев для кращого освітлення приміщень тощо.

2. Санітарна – проводять для видалення сухих та аварійних гілок. Проводять його в період вегетації (коли дерево зелене), щоб не сплутати сухі з живими.

3. Омолоджувальна – застосовується лише до старих дерев, у яких всихає верхівка. Воно проводиться поступово протягом 2-3 років.

За один раз можна зрізати до 30%, а краще 15% крони. При цьому стволові гілки залишаються на місці. В перший рік зрізають третину гілок (починаючи згори), що спонукає старе дерево відрощувати молоді пагони. На другий рік – ще 1/3 старих гілок. І на третій рік, за необхідності, зрізають решту старих гілок. За ці роки в дерева вже виросли молоді гілки, тому воно без зайвого стресу переживає поступову обрізку. Після обрізки місця зрізів повинні бути замазані фарбою, а краще садовим варом чи полімером (п. 9.1.11.2 Правил). У нас цей пункт комунальники ніколи не виконують ─ між тим саме через відкриті рани в дерево проникають шкідливі мікроорганізми й грибки, які зрештою й призводять до його загибелі.

Тож, що точно треба робити: 

  • Прибрати конфлікт дерева з учасниками руху;
  • видалити гілки: сухі та зламані, хворі, конкуруючі, ті гілки, які направленні всередину крони гілки, дикі пагони; 
  • вкоротити гілки, що насправді заважають заміщенню пагону; 
  • забезпечити баланс та оптимальну масу крони;
  • прорідити крону усуненням конкуруючих і слабших гілок;
  • убезпечити місця зламу гілок та обробити зріз.

 Що робити, коли ви бачите як дерево обрізають під самий стовбур?

  • Фотографуйте робітників та номер їхнього транспорту, та взагалі весь процес;
  • вимагайте акт на роботи які відбуваються. Будь-яка обрізка має супроводжуватись актом, а якщо ведуться не санітарна чи не формувальна обрізки, то це порушення постанови КМР про мораторій. Якщо відома бригада, то варто набрати Керуючу компанію чи районний КП УЗН і запитати щодо робіт, які ведуться;
  • далі викликайте поліцію та пишіть заяву за ст.152, ст. 153 КУпАП, «пошкодження/знищення зелених насаджень»;
  • пишіть офіційну скаргу на 15-51, лист в управління благоустрою, лист в екологічну інспекцію та постійну екологічну комісію КМР.

Всю ситуацію опишіть постом на фб, тегніть міських депутатів, голову адміністрації, директора КП УЗН (підприємства, яке займається утриманням зелених насаджень у вашому районі) чи керуючої кампанії, бо саме публічність і гласність – драйвери копнякових змін. 

Цей матеріал є авторською колонкою та може не збігатись з позицією редакції

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button

Зареєструйтеся, щоб продовжити читати «Хмарочос»

Вітаємо! За цей тиждень ви переглянули вже 5 сторінок на «Хмарочосі». Ми цінуємо, що ви є нашим активним читачем, і просимо пройти швидку реєстрацію. Ми не збираємо ваші персональні дані. Після реєстрації ви зможете продовжити користуватися сайтом.

Відповіді на популярні питання

З вашою підтримкою ми стаємо кращими і отримуємо можливість створювати більше цінних та цікавих матеріалів про наше місто. Якщо маєте питання щодо реєстрації, напишіть нам листа на [email protected]