Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі фото – funda.nl

На фото вище ‒ комплекс Brekkense Wiel з міста Леммер, Нідерланди, збудований на початку 1990-х років. Він складається з п’яти ліній штучних острівків з таунхаусами, які розраховані на близько 300 домовласників. З одного боку будинки поєднує автомобільна дорога, з іншого облаштовані причали для яхт.

Brekkense Wiel може виглядати незвично, проте це не єдиний подібний комплекс навіть у Леммері. Частини міста збудована фактично посеред води. Одна з основних причин такого проєктування полягає в особливостях ландшафту Нідерландів: території тут часто доводиться «відвойовувати» у водойм.

Значна частина країни знаходиться на рівні моря або навіть нижче цієї позначки ‒ і відповідно ці території знаходилися або досі знаходяться під водою. Жителі почали освоювати ці землі ще у ХІІІ столітті: для цього будували дамби та вітрові млини, які відкачували воду. 

Згодом на заміну їм прийшли парові насоси. Одна з таких станцій досі працює Леммері та підтримує рівень води у регіоні Фрисландія. Парова насосна станція Вауда занесена до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Найбільший проєкт з осушення територій реалізували в 1932 році: тоді затока Зейдерзе була відгороджена 32-кілометровою дамбою від Північного моря. В результаті цього утворилось штучне прісноводне озеро Ейсселмер та значні території, які згодом об’єднали у провінцію Флеволанд. На березі Ейсселмера знаходиться й вже згадане місто Леммер.

Західна частина міста Леммер, провінція Фрисландія, Нідерланди. Червоним обведені межі каналів

Разом з тим, розташування на воді мало і свої переваги. У ХVII столітті в Амстердамі розробили систему каналів у вигляді концентричних напівкіл, які вели до причалів. Це сприяло розвитку судноплавства, торгівлі та економічному підйому загалом.

У випадку Леммеру ХХІ століття, таке рішення теж створює свої переваги. Зараз місто ‒ це туристичний центр, який приваблює любителів риболовлі та водних видів спорту. Які, відповідно, можливостей виходу до води та зручних причалів поблизу житла.

Читайте також: У Барселоні вирішили повністю перекрити рух автівок у центральному районі

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button