Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: galnet.fm

У Львові реставрують вітражі, створені на початку ХХ століття. Раніше у будівлі з ними, на площі Соборній, 7, був готель «Краківський», а зараз тут працює Львівський апеляційний суд. Про це повідомляє місцеве інформагенство Galnet.

Саме від готелю залишилися сецесійні вітражі, виготовлені у майстерні Станіслава-Габріеля Желенського у 1914 році. Вони простягаються чотирьома поверхами на площу понад 27 квадратних метрів.

Реставрує вітражі Марія Шумська-Барвінок. За її словами, стан вікон був одним з найгірших із тих, що є у Львові: найбільша частина вітражу викривилася, вигини від вертикальної площини в обидві сторони разом сягали 16 сантиметрів.

«Вигин був аварійно небезпечний. Навіть стояти під ними було небезпечно. Вони були старі і ніхто не займався цими вітражами. А досі вони трималися, бо мали одну з найсильніших спайок, які мені траплялися. Коли їх робили, то врахували, що буде велике навантаження і треба його компенсувати. Але, хоча б раз на 100 років, треба їх реставрувати», – пояснює реставраторка.

Уся площа вітражів поділена на кілька десятків фрагментів, найбільший з них – 116 х 146 сантиметрів.

Більшість вітражів – автентичні. На думку майстрині, ті вітражі, які не чіпали від самого початку, сьогодні виглядають значно краще, ніж ті, над якими працювали під час першої реставрації. Новіші мають разюче інші за фактурою матеріали і неякісно виконані візерунки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button