Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23550 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Перетерта з сіллю дрібна рибка, запечена в чавунках. Скріншот із сайту uncounted.ual.ua

Напередодні дня пам’яті жертв Голодомору 28 листопада студенти Української академії лідерства запустили «онлайн-ресторан» зі стравами, якими харчувалися українці під час голоду 1932-33 років, повідомляє Історична правда.

Таку їжу, як хлібці з трави і лушпиння або суп із бур’янів, оформлено як страви у ресторані, а поряд розміщено кнопку «дізнатися ціну» – насправді це вкладка з історією, пов’язаною з цією стравою. Частину рецептів автори проєкту відтворили за спогадами власних дідусів та бабусь.

«Хочемо розказати про геноцид українців мовою та образами зрозумілими людям 2020 року», – пояснює керівник Української академії лідерства Роман Тичківський.

Це продовження проєкту «Непораховані з 1932», запущеного спільно з піарагенцією Gres Todorchuk. З 2017 року студенти організовували вуличні поп-ап ресторани з такими стравами в Україні, Ізраїлі та Бельгії. Цьогоріч партнерами стали Ukraїner та Музей Голодомору.

Онлайн-ресторан викликав суперечливі реакції в інтернеті. Так, редакторка відділу «Культура» LB.ua Дарія Бадьйор наводить коментар гастродослідниці та співзасновниці сайту «Їжакультура» Олени Брайченко щодо ідеї пригощання стравами часів Голодомору.

«Цей приклад нівелює досвід тих, хто пережив Голодомор. Не можна з’їсти щось і пережити той травматичний досвід. Ти не можеш з’їсти шматок черствого хліба і відчути трагедію 1932-1933 років… Ти приходиш ситим до того ресторану, ти вранці випив капучино, яке дало тобі калорії, а потім з’їв шматок сухого хліба – і що, можеш якісь висновки зробити?» – зазначала Брайченко.

Запечений буряк та молоде листя буряка. Скріншот із сайту uncounted.ual.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button