Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23263 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


У селі Буковець Закарпатської області акціонерне товариство «Укргазвидобування» розпочало спорудження газової пошукової свердловини, що завдає значного впливу на місцеве довкілля. Про це повідомляють ініціативна група мешканців «Жденієво проти Промзони» та громадська група «Save Pikuy».

Повідомляється, що компанія розпочала спорудження газової пошукової свердловини з порушенням закону «Про оцінку впливу на довкілля». Її діяльність передбачає геологічно-пошукові роботи з видобутком газу в межах ОТГ Жденієво до 2036 року.

У процесі будівництва вже знищено громадське пасовище і вирубані дерева, винищується флора й фауна, через природні екосистеми прокладено дорогу, перекопані гірські потоки і має місце пряме втручання у водні об’єкти, повідомляють активісти.

Жденіївська площа – це гірський туристичний карпатський регіон, який знаходиться в межах Вододільного Хребта та є цінною природною територією для п’яти європейських держав – України, Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини. Через видобуток газу під вплив діяльності газовиків потрапляють природні об’єкти міжнародного значення «Смарагдової мережі» – «Полонинський хребет», «Ужанський національний природний парк», парк «Бойківщина».

Ці території офіційно затверджені постійним комітетом Бернської конвенції, яку ратифікувала держава Україна, а інформація про них розміщена на сайті Ради Європи.

Фото: facebook.com/ksenia.malykh

«Поява газовиків у Буківці стала для нас несподіванкою. Повноцінного інформування громади згідно законодавства не відбулось, більше того, нам не надали жодного дозвільного документу на такі роботи та відповідні рішення сесії сільради. Вони просто приїхали до нас, зайшли у сільраду, домовились особисто з колишнім головою села і почали нищити землі та довкілля. Підійшли у притул до охоронних лісів ботанічного заказника «Пікуй», – каже Наталія Вишневська, екоактивістка.

Наразі в екологічному департаменті Закарпатської держадміністрації триває процедура оцінки впливу на довкілля. Згідно українського законодавства, забороняється розпочинати будь яку діяльність без висновку ОВД. Головне управління Держгеокадастру у Закарпатській області вже зафіксувало порушення Земельного кодексу України з боку газовиків.

«Те що відбувається у Буківці, свідчить про повну безвідповідальність державної компанії «Нафтогаз України», яка вирішила, що закони для неї не писані. Адже у процесі обговорення ОВД нас запевняли, що екологічний контроль буде забезпечений і нам немає про що турбуватися. Поки триває процедура ОВД, вони просто працюють і перетворюють мальовничий гірський край на промисловий майданчик», – розповіла Надія Шебеко, мешканка села Щербовець.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button