Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


В Україні створили інструмент для аналізу пожеж у відкритих екосистемах за останні п’ять років, а також для моніторингу пожеж, що сталися за останні дві доби. Мапа розроблена Центром розвитку інновацій у співпраці з Фондом ім. Гайнріха Бьолля.

За словами керівника проєкту, експерта ЦРІ Віталія Селика, у створенні інструменту були використані відкриті супутникові, державні та недержавні дані (NASA, ESA-Європейське космічне агентство, OpenStreetMap, GeoPortalUA, ДержГеоКадарстру, ДСНС). На мапі можна побачити точне місце, кадастрову ділянку, час пожежі та її потужність. На сьогодні на мапі з 2015 по 2020 роки зафіксовано 619 500 пожеж у відкритих екосистемах України.

Відповідно до досліджень ЄКА, в Україні 60% пожеж припадають на сільськогосподарські райони. Як зазначає голова ЦРІ Сергій Лобойко, на прикладі пілотних громад проєкту «Не пали – компостуй!», біля 80% сезонних пожеж в агрополях повторюються на ділянках тих самих власників чи користувачів. Керівник ЦРІ вважає, що традиційні методи боротьби з підпалами (штрафи, чи інфокампанії) неспроможні повноцінно вирішити проблему такого масштабу, натомість необхідно шукати інноваційні рішення.

«Наша ГІС-мапа допоможе місцевій та центральній владі спільно з активістами протидіяти та попереджати відкрите випалювання залишків рослинності задля покращення якості повітря на території всієї країни”, – зазначив Сергій Лобойко.

За його словами, це дозволить залучити до моніторингу та протидії випалюванню кліматичних активістів та активісток, які зможуть самостійно на основі моніторингу пожеж організовувати волонтерські ініціативи зі сприяння гасінню великих пожеж, проводити інформаційну роботу з власниками земель та мешканців населених пунктів і громад, де регулярно відбувається відкрите паління.

Розробник цієї мапи Сергій Гапон пояснив, що моніторинг дозволить отримувати оперативні дані щодо пожеж за останні дві доби у формі даних на мапі, а також проводити ретроспективний аналіз за попередні періоди на глибину до п’ять років. ГІС-мапа випущена у бета-версії, проте вже за пару тижнів буде оприлюднена доопрацьована версія спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

За офіційною статистикою в Україні щороку відбувається понад 50 тисяч пожеж та вже зафіксовано 25% зростання у 2020 році. Пожежі наносять збитки національній економіці, забруднюють повітря, знищують екосистеми, спричиняють деградацію ґрунту, втрату ресурсів та зміни клімату. Лише у Луганській області за оцінками ДCНС збитки від пожеж 2020 року оцінюють в чотири-п’ять мільярдів гривень. Тоді загинули 11 осіб та було знищено домогосподарства у 31 населеному пункті.

Фото: dsns.gov.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button