Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23509 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фонд збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельниченка планує попередньо зібрати 500 тисяч гривень на початок відновлення центрального фрагменту горельєфу «Стіна пам’яті» біля крематорію на Байковому цвинтарі в Києві, повідомляє Вечірній Київ.

Центральний фрагмент композиції, залитої за радянських часів бетоном, називається «Оборона вітчизни». Він зображує двох жінок: одна трубить у горн про небезпеку війни, інша – черпає воду з річки Життя. Саме його планують відновити у першу чергу. У 2018 році відкрили його частину з зображенням голови жінки з горном. Це коштувало 50 тисяч гривень.

Відкриття повного фрагменту обійдеться у два мільйони, але для початку робіт достатньо зібрати пів мільйона. Гроші збирають на сайті Фонду. Якщо проєкт отримає фінансування, фрагмент «Оборона Вітчизни» очистять за три місяці.

«Це буде складною роботою, адже розмір рельєфу становить 120 квадратних метрів. І з кожного квадратного метра потрібно вручну вирубити кожен кубометр бетону, щоб не попсувати рельєф», – зазначає співатор Володимир Мельниченко, який керуватиме роботами.

Стіна пам’яті – монументальний горельєф завдовжки понад 200 метрів і заввишки до 16 метрів, який Рибачук і Мельниченко створювали протягом 13 років. Твір, присвячений темі смерті та скорботи, має форму стрічки, на якій відтворюються сцени з міфології і світової історії. Навесні 1982 року весь горельєф знищили, заливши бетоном у зв’язку зі святкуванням 1500-річчя Києва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button