Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/iarchaeology

В Інституті археології повідомили, що департамент комунальної власності КМДА подав позов проти Інституту та хоче виселити науковців із приміщення на вулиці Володимирській, 3А. Там розміщені лабораторії, в яких обробляють артефакти з розкопок у Києві.

У КМДА пояснюють: в Україні набув чинності новий закон, який унеможливлює надання держустановам в оренду комунальних приміщень за одну гривню, як це було протягом останніх двадцяти років.

«Відтепер державні установи мають платити ринкову вартість за оренду комунальних приміщень – 3% від балансової вартості. Якщо в установі не передбачені кошти для цього, то вони можуть взяти в оренду за одну гривню виключно державні приміщення. Таких умов, які функціонували раніше, вже не буде. Отже, у такій ситуації є два варіанти: платити мінімальну вартість – 3% від балансової вартості або переїжджати у державне приміщення. Сьогодні така проблема постала перед багатьма державними підприємствами», – повідомив заступник голови КМДА Олександр Харченко.

Верховна Рада ухвалила закон про оренду державного та комунального майна у жовтні 2019 року. Перехідний період тривав до першого жовтня цього року.

Зокрема, всі угоди оренди комунального майна мають публікуватися на Прозорро.Продажі. Досі Фонд держмайна обліковував лише договори оренди державного майна.

В органів місцевого самоврядування буде можливість визначати об’єкти, які є найбільш цікавими з комерційної точки зору, щоб отримати за них максимальний прибуток. Організації-пільговики зможуть так само брати майно в оренду, але не ті об’єкти, на які є великий попит на ринку.

Зміни до законодавства депутати пояснювали необхідністю знизити корупційні ризики – понад 40% держмайна здається в оренду за одну гривню. При цьому частину пільгової нерухомості передавали приватним фірмам.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button