Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Олексій Валентіров, архітектор і засновник бюро VALENTIROV&PARTNERS, разом зі  своєю командою створив сучасний дитсадок у селищі Обухівка на Дніпропетровщині.  Форма закладу дошкільної освіти наслідує функцію і цілком продиктована практичними міркуваннями. 

«Хмарочос» у партнерстві зі щотижневою програмою про урбаністику та архітектуру — «Формат А:1» публікує розмову з Олексієм Валентировим про особливості проєктування інновативного закладу дошкільної освіти.

Взаємодія з довкіллям та енергоефективність

Дитячий садок в Обухівці відкрився у 2018 році. Ми пишаємося цим об’єктом і проєктувати його було справжнім задоволенням. Перш за все, ми хотіли, щоб будівля взаємодіяла з довкіллям, а саме з сонцем і сонячною енергією. Тому основний фасад орієнтований на південь, а всі елементи пластики фасаду захищають від сонця. 

Фото: Андрій Авдєєнко

Великі вітражі допомагають максимально використовувати сонячну енергію для додаткового нагріву приміщень в осінньо-зимовий період. Натомість піддашки, балкони і різноманітні виступи фасаду захищають від сонця влітку, коли воно високо над горизонтом. У будівлі також працює сучасна система припливно-витяжної вентиляції з рекуперацією. (Це система вентиляції приміщень, при якій повітрообмін відбувається за рахунок організованого припливу свіжого і відведення відпрацьованого повітря. При цьому рекуператор або теплообмінник використовує теплову енергію повітря, яке виходить із будинку, для нагрівання свіжого повітря, яке надходить із вулиці. – Прим. ред.).

Важливим елементом планування стало зонування будівлі. Всі приміщення, в яких проводять час діти – групові осередки, ігрові кімнати, спортивні і музичні класи – розташовані на сонячному боці. А всі службово-технічні приміщення, де зазвичай перебувають дорослі – офіси, додаткові технічні приміщення тощо – орієнтовані на північний бік. Все краще – дітям, як то кажуть.  

Фото: Андрій Авдєєнко

Сонячні панелі за проєктними розрахунками забезпечують понад половину загальної кількості енергії.

У ході експлуатації такого об’єкта це допомагає заощаджувати сотні тисяч гривень.   

Вікна, засклені до підлоги, всупереч ДБН

Проєктуючи дитячий садок, ми не закладали особливих меседжів, а намагалися професійно виконати свою роботу – так, щоб потім було не соромно. При цьому проєкт вийшов доволі експериментальним. У ході його реалізації навіть виникли деякі труднощі.

Фото: Андрій Авдєєнко

Наприклад, під час проєктної експертизи нам довелося погоджувати деякі відступи від українських державних будівельних норм. Це був нелегкий процес. Справа в тому, що ми хотіли вікна, засклені аж до підлоги – великі вітражі. 

А в нормативі сказано, що «підвіконня повинно розміщуватися на висоті 0,6 метра від поверхні підлоги». Звісно, нам зробили це зауваження. Після цього ми довго міркували з юристами, як його оминути. І, зрештою, написали таку відповідь: якщо ви знайдете в нашому проєкті підвіконня, то можете застосувати цю норму. 

Фото: Андрій Авдєєнко

Це спрацювало. Формально до нас більше не могло бути претензій. Звісно, ми були готові йти до суду в разі чого. Наше трактування було юридично коректним. Хоча по суті робити вітражів до підлоги не можна. Чому так? Це все ще відкрите запитання. Це безпечно і в світовій практиці існує безліч таких випадків. 

«Прозорість понад усе»

У своєму проєкті ми реалізували одну річ, яка до цього часу мені дуже подобається.

Фото: Андрій Авдєєнко

Офісна частина, де розташовані адміністративні приміщення, зроблена зі скляних прозорих конструкцій.

Що це дає? Будь-хто з батьків, піднімаючись на другий поверх або проходячи коридором, бачить, чим займається прямо зараз будь-який співробітник дитячого садка. Все прозоро в буквальному значенні цього слова. 

Важливо, що жалюзі не з’явилися навіть через два роки після відкриття об’єкта. Хоча мені здавалося, шо працівники самі їх повісять, аби не них зайвий раз не дивилися. Але ні, все залишилося, як було і працює. Це означає, що така ідея може працювати загалом. Я вважаю таке рішення дуже ефективним. Прозорість понад усе. Прозорість в абсолютному сенсі.

Спілкувався: Даниїл Опанасенко
Текст готувала: Мар’яна Матвейчук

Фото: Андрій Авдєєнко

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button