Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ми склали цей серйозний та розважальний список, аби наші читачі завжди мали під рукою текст, який може допомогти ставати більш відповідальними містянами.

Всі з нас давно мають корисні звички, але більшість з них направлена на те, аби зробити власне життя чи життя близьких легшим. Ми ж пропонуємо замислитись, де та з ким ми живемо поряд та виробити нові звички, які допоможуть процвітанню громади, міста, людства. 

Ілюстрації: Данило Ревковський

  1. За можливості, не використовуйте приватну автівку щодня. Сьогодні показник автомобілекористування у Києві дуже високий, проте якщо на дорогах стане менше автівок ‒ 600-700 тисяч замість 900 тисяч ‒ затори теж значно скоротяться. 
  2. Уникайте години-пік. За можливості, виїжджайте на роботу раніше або пізніше: це дозволить уникнути заторів та переповненого громадського транспорту.
  3. Вивчіть та дотримуйтесь правил дорожнього руху. Щоб пересування водіїв, велосипедистів та пішоходів було безпечним й комфортним для всіх.
  4. Дотримуйтесь швидкісного режиму. 50 км/год ‒ це не випадково обрана цифра, а швидкість, за якої значно зменшується кількість летальних випадків при аварії. 
  5. Якщо зібрались придбати авто, розгляньте можливість купити електромобіль чи автівку з гібридним двигуном. Адже сьогодні транспортні викиди у Києві складають понад 70% забруднення повітря.
  6. За можливості, шукайте роботу та житло поруч. З одного боку, це економить ваш час, з іншого ‒ розвантажує транспортну систему міста, бо ви можете пройтися пішки, а не сідати на авто чи в громадський транспорт.
  7. Дізнайтеся більше про інфраструктуру району. Можливо, хороший будівельний магазин, художня студія чи спортивний зал знайдуться на сусідній вулиці ‒ і причин їхати в центр чи інший кінець міста стане менше.
  8. Підпишіться на програми лояльності улюблених магазинів. Вони часто дозволяють економити та вчасно дізнаватися про вигідні пропозиції.
  9. Складайте списки покупок. Це робить споживання більш раціональним, економить час та гроші.
  10. Сплачуйте за паркування. Безкоштовні місця для паркування ‒  це міф. За простір, який займає автівка платить місто та, відповідно, всі його жителі. Тому буде краще залишити авто на організованому паркінгу, але не поперек тротуару.
  11. Користуйтеся перехоплювальними паркінгами. Кілька таких зараз облаштовують біля станцій метро: вони дозволяють залишити автівку на околицях міста та пересуватися центром на громадському транспорті.
  12. Встановіть додаток «Київ Цифровий». Замість того, щоб стояти в черзі за одноразовими квитками та передавати гроші за проїзд через увесь салон.
  13. За можливості, переходьте на велосипед для невеликих відстаней до 5 кілометрів. Це корисно для здоров`я та для міста. Попри поширену думку, не всі райони Києва розташовані на крутих, нездоланних пагорбах.
  14. Якщо ви власник бізнесу, облаштуйте паркувальні місця для велосипедів. Біля дому, роботи, власного бізнесу. Та звертайте увагу інших на таку потребу: у 2019 році з 25 популярних київських закладів жоден не мав велопарковки.
  15. Опануйте мікромобільність. Якщо велосипед ‒ це не ваш варіант, альтернативою на невеликі відстані може стати електросамокат, моноколесо чи гіроскутер. 
  16. Гуляйте пішки. Це хороший спосіб відволіктися й насолодитися містом.
  17. Займіться спортом. Життя у місті часто позбавлене фізичних активностей, тому для підтримки фізичної форми та хорошого самопочуття доведеться докласти додаткових зусиль.
  18. Почніть бігати. Якщо спортивні зали, особливо у період карантину, вас не приваблюють, можна почати з бігу.
  19. Візьміть участь у забігу. Крім того, що це можливість зустрітися з однодумцями та пробігти зазвичай автомобільними вулицями, марафони приносять користь містам.
  20. Ходіть на вибори. Адже ви обираєте, хто прийматиме рішення у вашому місті наступні п’ять років. Варто також спершу ознайомитися з програмами та біографіями кандидатів.
  21. Розіскліть балкон. І він перетвориться зі складу для зберігання речей на місце для відпочинку.
  22. Дізнайтеся, хто вас представляє. Депутатів у Верховну Раду та міську раду від вашого округу варто знати та, за потреби, звертатися до них.
  23. Звертайтеся до комунальних служб. Якщо помітили проблему в місті ‒ не працює кондиціонер в автобусі, зламався ліхтар чи стерлася зебра ‒ допоможіть комунальним службам, повідомте їх про це.
  24. Не толеруйте корупцію. На будь-якому рівні вона робить життя однієї чи двох людей зручнішими, але усього міста гіршим.
  25. Будьте присутніми. Сьогодні КМДА та комунальні служби досить часто проводять громадські слухання. Не ігноруйте їх, якщо маєте що сказати.
  26. Беріть участь у маршах та акціях протесту. У Києві не бракує подібних подій. Хочете заборонити цирк з тваринами? Відстоюєте безпечну інфраструктуру для велосипедистів? Воюєте за парк з забудовником? Приєднуйтесь до акції протесту.
  27. Пишіть запити та скарги. Бюрократичний апарат реагує на офіційні звернення, особливо якщо їх надходить багато з одного й того самого питання. Іноді для вирішення проблеми достатньо організувати сусідів та написати листи у КМДА, вашу райадміністрацію чи відповідальне комунальне підприємство. 
  28. Відстоюйте права орендарів. Не всі мають нерухомість у Києві, а оренда житла ‒ це нормальний варіант для великого міста. Проте орендарі мають бути захищені від дискримінації та протиправних рішень орендодавців.
  29. Подавайте проєкт до громадського бюджету. І якщо ваша ідея сподобається багатьом, місто за неї заплатить. Або хоча б візьміть участь у щорічному голосуванні за проєкти інших містян.
  30. Познайомтеся з сусідами. Одна з переваг життя у місті ‒ це спільнота. Організуйте людей у своєму дворі, щоб зробити простір навколо більш дружнім та комфортним.
  31. Започаткуйте локальну ініціативу або приєднайтеся до неї. Варіантів безліч ‒ створення виставки, облаштування простору для відпочинку у дворі, зйомки фільму про історію району чи миття вулиць. Все, що вас надихає у цьому місті.
  32. Дізнайтеся більше про історію свого будинку. Навіть якщо це панелька ‒ у них теж бувають цікаві особливості.
  33. Наведіть лад у під`їзді. Часто під шарами фарби можна знайти оригінальні керамічні кахлі, мозаїку або розписи. 
  34. Створіть ОСББ. Це можна зробити для більш ефективного управління у багатоквартирному будинку.
  35. Підтримайте локальні бізнеси. Особливо зараз, зайдіть на чашку кави чи тістечко в улюблений заклад. 
  36. Відвідайте міські фестивалі та виставки. Щоб насолодитися перевагами життя у великому місті, підтримати розвиток культури в Києві та митців.
  37. Донатьте. Обирайте тих, кому найбільше потрібна допомога чи за ким ви слідкуєте ‒ не зайвим буде підтримати їх фінансово. «Хмарочосу» теж можна оформити щомісячний внесок.
  38. Підтримуйте вуличних музикантів. Якщо вам подобається атмосфера, яку вони створюють у вихідні дні біля Золотих воріт, парку Шевченка чи Контрактової площі.
  39. Відвідайте київські музеї. Вони осучаснюються та прагнуть бути ближчими до відвідувачів, але часто залишаються недооціненими.
  40. Носіть із собою антисептик. Ручки дверей, кнопки ліфта чи поручні у метро ‒ не найчистіші точки. Варто помити або хоча б протерти руки після них.
  41. Пройдіть курси першої домедичної допомоги. Щоб допомогти, якщо людині на вулиці, у транспорті чи на роботі стане зле.
  42. Допомагайте безпритульним тваринам. Хороший приклад ‒ автомат, який видає корм в обмін на пластикові пляшки, що встановили цього року на Лук’янівці.
  43. Візьміть тварину з притулку. Якщо ви шукаєте домашнього улюбленця ‒ зверніть спершу увагу на притулки та організації, які рятують тварин.
  44. Заведіть електронний паспорт для кота чи собаки. Щоб тварину легко було знайти, якщо вона раптом загубиться.
  45. Прибирайте за домашніми улюбленцями на вулиці. Корисна звичка, яка поки поширена не серед усіх власників собак. Варто її популяризувати.
  46. Встановіть лавку. На вулицях, набережних, у дворах повинні бути лавки: це місця для відпочинку та спілкування у міському середовищі. Не варто з ними боротися.
  47. Приберіть паркани. А ось огороджувати свій двір парканом, особливо посеред житлового району, ‒ не найкраща ідея. Він не додасть безпеки, але зруйнує пішохідні шляхи та сприятиме сегрегації у місті.
  48. Пам’ятайте про інклюзивність. Особливо, якщо облаштовуєте міські простори. Вони повинні бути комфортними для всіх.
  49. Беріть участь у толоках. Висаджене дерево чи прибраний сквер ‒ це вже крок до кращого міста.
  50. Долучіться до оновлення промислових зон. Якщо шукаєте місце для майстерні, фестивалю чи галереї, зверніть увагу на закинуті промислові об’єкти поблизу. Cаме з творчих проєктів часто починається їх реінтеграція у міське середовище.
  51. Започаткуйте міський сад. Свої свіжі овочі ‒ це цінність у мегаполісі, а догляд за таким садом ‒ спосіб зблизити місцеву громаду.
  52. Висадіть рослини на балконі. Можливо, це не найкращий варіант для помідорів та огірків, але зелень та мікрогрін можна вирощувати і на підвіконні. 
  53. Прикрасьте двір. Від лебедів з шин краще відмовитися, але кілька гарбузів восени чи  гірлянда до різдвяних свят може бути доречною.
  54. Влаштуйте гірку для санчат. Ще одне сезонне рішення ‒ та чудове використання паркової території для відпочинку взимку.
  55. Порадьтеся, перед тим як змінювати публічний простір. Залучіть сусідів та експертів до обговорення вашого проєкту, що врахувати всі аспекти.
  56. Зважайте на зовнішній вигляд будинків. Не варто робити утеплення, добудовувати балкон чи ставити кондиціонер, особливо у пам’ятках архітектури.
  57. Сходіть на екскурсію. Сьогодні коментовані прогулянки влаштовують не лише між Софійським собором та Батьківщиною-Мати. Гіди можуть розповісти більше про підземелля, промислові райони чи історію спальних масивів.
  58. Відвідайте кращі приклади сучасної архітектури та громадських просторів. Це допомагає розвивати надивленість та краще відчувати сучасні тенденції в урбаністиці та архітектурі.
  59. Подорожуйте іншими містами. Щоб зрозуміти, яким є і яким може бути Київ.
  60. Спробуйте зрозуміти цінність модернізму. Наприклад, підписавшись на сторінку Ukrainian Modernism. Модерністської архітектури та монументального мистецтва у наших містах багато, вони швидко зникають.
  61. Обирайте сходи замість ліфта. Ще один спосіб додати трохи фізичної активності щодня.  
  62. Прикрасьте балкон квітами. Такі балкони можна часто зустріти в європейських містах. Чому б не перейняти позитивний досвід?
  63. Почніть фотографувати. З одного боку, це спосіб полюбити місто та побачити його красу, з другого ‒ показати цю красу іншим.
  64. Виїжджайте за місто. Навіть від того, що ми любимо, варто час від часу відпочивати. Те ж і з містом: дайте собі трохи часу на природі, щоб менше втомлюватися від постійного шуму та метушні.
  65. Змініть щоденний маршрут. Навіть якщо перейти на іншу сторону вулиці, можна побачити місто із зовсім іншого боку та відкрити для себе щось нове.
  66. Гуляйте незнайомими районами. Ви вже точно були на Хрещатику, можливо у 2021 році час побачити Київ зі сторони ДВРЗ?
  67. Доповнюйте карти своїми точками та відгуками. Поділіться з іншими тим, що ви любите у цьому місті.
  68. Придбайте очисник повітря. Щовесни та щоосені Київ на кілька тижнів потрапляє у перелік міст з найгіршою якістю повітря. Тому очисник може стати непоганою інвестицією у власне здоров`я.
  69. Встановіть датчик якості повітря. Якщо хочете знати більше про стан повітря біля вашого будинку та долучитися до збору даних по місту.
  70. Придбайте маску. Яка врятує від часточок PM 2.5. Історії киян, що носили маску ще до пандемії, читайте тут.
  71. Мийте шини. Коли виїжджаєте з ґрунтової дороги або будівельних майданчиків. Адже це, та паркування на газонах,  ‒ одні з основних причин появи пилу в місті.
  72. Перестаньте палити. Або принаймні робити це, йдучи у натовпі людей вулицею.
  73. Сортуйте сміття. Екологічні практики ‒ це важливий елемент життя у сучасному чистому та безпечному місті.
  74. Переосмисліть смітники у вашому подвір’ї. Наприклад, дизайн експериментального Trash Pavillion від Formografia не лише добре виглядає, але й пропонує новий функціонал ‒ окремі полиці для вторинної сировини та ящик для компостування. Ще один проєкт, яким можна зайнятися разом із сусідами.
  75. Компостуйте. Щоб зменшити кількість органічних відходів та отримати добриво.
  76. Відмовтеся від пластикових пакетів. Їх можна замінити багаторазовими мішечками та стильними полотняними сумками.
  77. Беріть з собою багаторазову чашку. Ще один спосіб зменшити кількість сміття: сьогодні в більшості кав’ярень без проблем наллють напій у вашу чашку.
  78. Замініть лампи вдома на енергоефективні. Та дізнайтеся, як ще можна зробити ваш побут більш енергоощадним.
  79. Встановіть сонячні панелі на даху. Навіть якщо ви живете у багатоквартирному будинку, цю площу можна використати з користю.
  80. Влаштуйте спільний простір на даху. Популярне рішення у новобудовах, але не у будинках радянської доби. Якщо вам із сусідами вдасться облаштувати дах для відпочинку ‒ це може стати позитивним прикладом для інших.
  81. Відвідуйте барахолки. Тут можна продати непотрібні речі або знайти щось нове для себе та підтримати тренд на свідоме споживання.
  82. Купуйте сезонні та локальні продукти. Вони приносять більше користі вам та менше шкоди навколишньому середовищу.
  83. Купуйте квіти у бабусь. Це не лише дешевше, але й екологічніше: на тюльпани, привезені з Нідерландів, витратили значно більше енергії та пального.
  84. Відмовтеся від салютів та небесних ліхтариків. Перші лякають тварин та завдають дискомфорту людям, другі ‒ створюють небезпеку пожежі та засмічують територію.
  85. Будьте толерантними. Місто ‒ це простір для всіх, тому варто не дискримінувати групи людей, а працювати над їх інтеграцією у суспільство.
  86. Поважайте особистий простір. Навіть коли епідемія коронавірусу закінчиться, звичку тримати дистанцію в чергах, на зупинках чи громадському транспорті варто залишити.
  87. Допомогайте бездомним. Людині завжди можна винести з магазину пляшку води та бутерброд, взимку – знайти вдома та віддати зайвий теплий одяг.
  88. Розраховуйтесь карткою. Це швидше, зручніше та не створює невеликої купки монет у кожній кишені.
  89. Хостіть. Приймати у себе вдома гостей з інших міст ‒ не лише хороший спосіб познайомитися з новими людьми, але спробувати себе у якості гіда та сформувати позитивне враження про місто.
  90. Вживайте Kyiv замість Kiev. Тому що це коректна назва міста латинкою.
  91. Звертайте увагу на проблеми. Якщо є проблема у місті, яка вас турбує ‒ говоріть про неї. Напишіть пост в соціальні мережі, зверніться до міської ради, започаткуйте ініціативу.
  92. Допоможіть з дослідженнями. У Києві проводять чимало досліджень та опитувань: від навігації містом до локацій для кращих побачень. Не оминайте можливість доповнити їх своїм досвідом.
  93. Знайдіть експертів, яким довіряєте. Блоги або дописи експертів допоможуть сформувати більш обґрунтовану та збалансовану думку з приводу нового моста, лінії метро чи парку в місті.
  94. Діліться знаннями. Якщо знаєте більше про історію міста, архітектуру, урбаністику ‒ діліться та популяризуйте ці теми.
  95. Підпишіться на локальні медіа. Щоб знати, чим живе та як змінюється місто. На «Хмарочос» можна підписатись у Instagram та Telegram

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button