Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: t.me/UJCUkraine

У Києві вандали пошкодили дві ханукії – дев’ятисвічники, які запалюють під час юдейського свята Ханука, що цьогоріч святкують 10-19 грудня.

У четвер, 10 грудня, чоловік перекинув ханукію на Контрактовій площі біля пам’ятника Сковороді. Акт вандалізму не лише потрапив на камери відеоспостереження – чоловік сам виклав відезапис у соцмережі. На відео 36-річний Андрій Рачок заявляє, що має «виконати свій святий обов’язок» і показати, «як потрібно поводити себе з чужинцями». Також сказав: «Ми – сила, ж.дам – могила».

За повідомленням Об’єднаної єврейської общини України, вранці наступного дня Рачок спробував перевернути ханукальний підсвічник удруге, та цого разу той виявився привареним до плитки.

Поліція повідомила Рачку про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі), яка передбачає до трьох років позбавлення волі.

На антисемітський інцидент звернули увагу посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон і британський посол Мелінда Сіммонс, закликавши українську владу провести належне розслідування. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що справу вже передано до суду.

У неділю, 13 грудня, Об’єднана єврейська община України повідомила, що невідомі пошкодили другу ханукію, встановлену так само на Контрактовій площі, але біля оглядового колеса. Виламали половину таблички з назвою київської громади KEDEM та з вітальним написом. У єврейській громаді кваліфікують інцидент як антисемітизм.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button