Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Минулого року у Києві місцева влада пообіцяла «створити власну автоматичну програму моніторингу якості повітря». Перші два пости нової системи моніторингу якості повітря запрацюють в грудні. На пілотну частину проєкту вже витратили понад 40 мільйонів гривень, повідомляє Dozorro.

Системи якості повітря встановлять у Дніпровському (Харківське шоссе, 7/1) і Дарницькому (вул. Вербицького, 26) районах столиці.

У липні цього року управління екології та природних ресурсів КМДА оголосило тендер на «Створення міської системи програмно-апаратних засобів збору та обробки даних про стан довкілля міста Києва» з очікуваною вартістю 40 мільйонів гривень.

У тендері Prozorro взяли участь три підприємства: ТОВ «Алтаюр», ТОВ «Агентство цифрових інновацій» і ТОВ «Енвімонітор». Торги виграла компанія «Енвімонітор» з кінцевою ціновою пропозицією 39,739 мільйонів гривень (на 60 тисяч гривень менше, ніж у конкурента).

Згідно з даними YouControl, ТОВ «Енвімонітор» володіють Олександр Шейко та Віктор Бєлов. Власники змінилися нещодавно, а на момент заснування ними були Вадим Ткач і словацькі компанії ENVItech та Eko-Term Servis. Варто зазначити, що обладнання виробництва саме цих компаній є одним з елементів системи моніторингу повітря для КМДА.

За даними держреєстрів, за компанією «Енвімонітор» не числиться ніякого нерухомого майна, транспорту і ліцензій. А за свою історію вона виконувала роботи лише для одного замовника – управління екології КМДА. Компанія одразу після створення в липні 2018 року виграла тендер на «проведення робіт з інвентаризації джерел забруднення навколишнього природного середовища на території міста Києва» на 2,5 мільйони гривень. Другий тендер – закупівля датчиків повітря на 40 мільйонів гривень.

Закупівля на майже 40 мільйонів гривень включає в себе тільки перший етап робіт зі створення системи моніторингу повітря. За ці гроші підрядник обладнає два пости моніторингу і створить програмне забезпечення, за допомогою якого інформація з них оброблятиметься і передаватиметься на інтерактивну мапу.

Загалом планується створити 27 таких постів моніторингу. Це буде найбільша мережа такого рівня в Україні. Наявна зараз в столиці мережа Гідрометцентру складається з 16 постів і також є найбільшою в країні.

Раніше повідомляли, що в 2021 році Київ витратить ще 40 мільйонів на облаштування своєї системи моніторингу. Але скільки за ці кошти куплять постів, чиновники поки не уточнюють.

У тендерній документації закупівлі системи моніторингу подано повний перелік обладнання, яке буде задіяне в постах. Абсолютно всі позиції — виробництва світових брендів, лідерів в своїй сфері: Horiba (Японія), Gasera і Vaisala (Фінляндія), Chromatotec (Франція), FAI Instruments (Італія).

Фото: Слово і діло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button