Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23417 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


На Голосіївському проспекті встановлюють ліхтарі, які повторюють малюнок чавунних ліхтарних стовпів 1950 року. Це перший випадок, коли завдання відтворення декору від початку було поставлено в умови тендеру, повідомив дослідник архітектури Семен Широчин.

У 2020 році стало відомо про заміну стовпів на Голосіївському проспекті, де понад 160 ліхтарів мають історичний чавунний декор. За словами Широчина, йому тоді повідомили, що автентичний декор зберегти не вийде, тому що нові стовпи за вимогами повинні мати більший діаметр, ніж старі, встановлені до прокладання тролейбусної лінії.

Восени з’явився тендер на реконструкцію стовпів проспекту, де серед вимог було оформлення опор «Київ». У той же час один стовп демонтували, згадує Широчин. Потім з’ясувалося, що його декор був використаний як зразок.

«У нас є безпрецедентний випадок, коли завдання відтворення декору від початку поставлено в умови тендеру. Це відмінне зрушення в правильному напрямку», – підкреслив Широчин.

Широчин пояснив, що оформлення опор «Київ» – це відтворення малюнка для декору опор нового діаметра. Він наголосив, що нові опори варто називати не репліками автентичних, а відтворенням малюнку – адже діаметр і габарити відрізняються.

Фото: facebook.com/camrador

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button