Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В Україні зареєстровано близько 30 000 громадських організацій. Попри це, організацій, які підтримують українці, ще дуже мало. Для порівняння, у США ще на початку століття нараховувалося близько півтора мільйона таких об’єднань.

«Екодія» – одна з небагатьох українських організацій, яка за три роки заручилася підтримкою понад 20 000 українців. Разом з деякими іншими еко-організаціями провела багатотисячний кліматичний марш 2019 року, запустила кілька важливих петицій, влаштувала десятки акцій для привернення уваги міністерств до нагальних проблем довкілля в Україні. Ці ж люди поширювали дослідження та наукові матеріали, «Екодії», такі як – «Дорожня карта кліматичних цілей України» чи «Вода близько» про території, які можуть бути затоплені внаслідок підняття рівня Чорного моря.

В «Екодії» є десятки членів, волонтерів та з недавніх пір – друзів. Їхня основна мотивація – підтримувати екологічний рух, і вона не завжди стосується вирішення локальних питань зі сфери довкілля. Ми поспілкувалися з кількома членами та розпитали, що спонукає їх бути з нами і яких особистих цілей вони досягають завдяки своєму членству. А також помірковували над тим, чому українському суспільству так потрібен якісний громадський сектор. Розповідаємо й вам, аби надихнути до роздумів і активних дій.

Максим Бабаєв
бізнесмен, працює у сфері відновлюваної енергетики

Момент, коли ти свої переконання виносиш із розмов на кухні і починаєш щось робити – найкритичніший

Громадський сектор – одна зі складових тієї екосистеми, яка має стимулювати збалансований розвиток суспільства. Є бізнес – інноватори, які рухають країну вперед. Є держава, яка регулює і створює умови для гри на ринку. А є громадськість, зокрема, – професійні активісти. Послідовно й ґрунтовно вони привертають увагу до тих речей, які держава і бізнес можуть пропускати.

Відтак «Екодія» не просто працює над конкретними напрямками (протидія зміні клімату та адаптація до неї, чисті повітря та сільське господарство, відмова від брудної і перехід на відновлювану енергетику та інші), а й вибудовує свої позиції впродовж тривалого часу і їх чітко дотримується.

– Чи є в тебе конкретна причина підтримувати «Екодію»?

Я хочу бачити сенс у своїй професійній діяльності і знаходжу його тут. Наше его не має стосунку до екологічної сфери. Людина хоче розуміти, що вона хороша. Це може бути і волонтерство, і допомога військовим, і донейти притулкам. А «Екодія» – одна з цих можливостей. 

Анна Акерманн
Фахівчиня з енергоефективності та кліматичної політики. 

Вирішення всіх проблем у суспільстві починається з самого суспільства

Про проблеми навколишнього середовища зазвичай починають перейматися тоді, коли економічні проблеми вже практично вирішені. Саме тому західні країни сьогодні активніші в цьому плані. І в багатьох із них на виборах “зелені” нині виграють, як ніколи досі: у Західній Європі на парламентських виборах 2019 року вони отримали близько 10% місць. Не думаю, що українське суспільство повністю до цього доросло, для таких змін безумовно потрібен час.

Моя основна мета як членкині «Екодії» – навіть не про вирішення конкретних екологічних питань. Вона стосується створення сильного громадянського суспільства і потужних організацій в ньому, які є ключовою ланкою між населенням і політичними рішеннями. Хочеться мати таку організацію в Україні, яка зважала б на запит населення і повністю фінансувалася ним. Таких у нас поки нема. Але вони неодмінно з’являтимуться. І я б хотіла, щоб «Екодія» була саме такою організацією, за найкращим європейським зразком.

Олег Савицький

Я не заспокоюсь, поки всі вугільні електростанції в Україні не будуть закриті

– Чому, на твою думку, важливо підтримувати екологічні організації в Україні?

Якщо людина досягає певного рівня ментального розвитку, то для неї стає очевидним, що про довкілля треба дбати. З одного боку, ми не маємо всі проблеми вирішувати громадськими організаціями: це механізм компенсації неспроможності держави щось вирішувати. А з іншого боку, якби була більша підтримка ГО, то, зрештою, були б і зрушення у владі. В тих країнах, де потужний екологічний рух і багато членів екологічних організацій, у владі представлені фахівці, які впроваджують розумну екологічну політику.

В мене  таке кредо: «Я не заспокоюсь, поки всі вугільні електростанції в Україні не будуть закриті». Думаю, що з «Екодією» ми будемо над цим працювати.

Таїсія Борисенко
копірайтерка

Кожна свідома людина розуміє, що важливі проблеми не вирішуються швидко чи самі по собі

Незважаючи на те, що зараз я напряму не причетна до екологічного руху, все ж, підтримую громадські організації як членкиня та соціальне підприємництво як споживачка. Кожна свідома людина розуміє, що важливі проблеми не вирішуються швидко чи самі по собі. І ми самі можемо щось зробити для їхнього вирішення.

– Як ти вважаєш, що було б, якби більше людей підтримувало громадські організації з близькою для них тематикою?

ГО завжди будуть актуальні, адже навіть у найрозвиненішому суспільстві будуть свої нагальні проблеми, які потрібно вирішувати. Хоча я не бачу великого позитиву в картині, де б кожна людина підтримувала якусь громадську організацію, бо організації бувають різними, іноді навіть з полярно іншими баченнями. Це посприяло б більшій агресії в суспільстві, як то зараз у республіканців і демократів у США. Тому “сіра зона” серед населення – це не завжди погано. Головне, щоб активна меншість об’єднувалась і разом вирішувала свої нагальні проблеми: таке я побачила на прикладі данців, як серед них проживала.

Віднедавна в «Екодії» стартувала програма Друзів, і тепер долучитися до організації можна ще легше, а допомагати довкіллю можна більше. Долучення до екологічної організації – чудова можливість наповнити прийдешній 2021 рік важливим змістом, а своє оточення – прекрасними однодумцями. Стати частинкою «Екодії» можна за посиланням: https://ecoaction.org.ua/druzi 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button