Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


У Литві головна ялинка на Кафедральній площі Вільнюса світиться завдяки утилізації використаної кавової гущі. Ялинка використовує майже чотири тисячі кВт-год електроенергії, для виробництва якої треба було майже сім тонн кавової гущі, або майже сім мільйонів випитих чашок кави, повідомляє madeinvilnius.lt.

Електроенергія з кавової гущі виробляється на одній з біогазових установок країни. Каву туди привозять зі столичних бізнес-центрів, потім у великих ємностях вона обробляється таким чином, щоб зібрати газ, який виділяється під час процесу. Отримане паливо використовується для виробництва електроенергії, а добрива, які утворюються у результаті утилізації органічних відходів, віддають фермерам. Це забезпечує екологічну і кругову переробку відходів, не викликаючи забруднення навколишнього середовища.

За словами Валдаса Шидла, менеджера з маркетингу, «в цьому році під час першого і другого карантину кількість зібраної кавової гущі також значно зменшилася, але ситуація все не завадила нам зібрати навіть більше, ніж необхідно, в цілому 30 тонн».

Згідно з підрахунками, з 28 листопада по сьоме січня ялинка використає 12 000 кВт-год електроенергії, на виробництво якої потрібно більше 21 тонни кавової гущі. Ініціатори проєту зазначають, що одна тонна кавової гущі утворюється зі 100 тисяч чашок кави. При переробці такої кількості гущі виробляється близько 500 кВт-год електроенергії.

Різдвяну ялину на Кафедральній площі у Вільнюсі визнали найкрасивішою в Європі.

Висота ялинки становить 24 метри, вона зібрана як трансформер з металевих частин, в які укладені шість тисяч ялинових гілок. Створюється враження, що ялина немов збирається з окремих блоків в єдине ціле. Інсталяція прикрашена чотирма кілометрами гірлянд і срібними прикрасами.

Фото: Mindaugas Kulbis

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button