Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23538 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


В Ужгороді відновили історичний вигляд дверей від парадного входу колишньої єврейської школи, які раніше мешканці замінили на металеві. Тоді Ужгородський національний університет, який займає іншу частину будівлі, запропонував профінансувати відновлення історичної столярки, повідомляє Uzhhorod Modernism.

Це перший випадок в Ужгороді, коли вдалося повернути втрачені двері, на місці яких практично цілий рік встигла простояти металева заглушка, кажуть автори.

Старе дверне полотно з обшивкою виявилось непридатним для реставрації, тож довелося виготовити точну копію дверей за такою ж самою технологією. Каркас дверей вкритий пиляним дубовим шпоном товщиною п’ять міліметрів.

Двері були відновлені максимально точно зі збереженням технології та усіх можливих автентичних елементів: форм голівок шурупів та типів шліців. Металеві декоративні ґрати для відновлених дверей залишилися автентичними. Клепана конструкція ґрат була зламана і деформована, а також пошкоджена корозією, цей елемент відреставрували. Оригінальна дверна клямка зі старих дверей була давно втрачена, її замінили на ідентичну латунну фурнітуру, яка була на вхідних дверях технічних приміщень цієї ж будівлі.

«Разом з дверима в Ужгород повертається і естетика міжвоєнного ар деко: елегантні та глибокі фактури пиляного дубового шпону, стильна геометрія металевих ґрат, патина благородної латуні та гра світла люксового фацетованого скла», – кажуть ініціатори проєкту.

Сама будівля зведена у 1931—1932 роках за проєктом кошицького архітектора Людовита Ельшлеґера.

Фото: facebook.com/uzhhorod.modernism

Читайте також: У Львові місто відновлює історичні двері: навіщо це роблять і скільки коштує?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button