Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Трамвай в Орані. Фото: Вікіпедія

За останні вісім років у Алжирі з’явилися трамвайні мережі у п’яти містах і в шостому планують відкрити трамвай найближчим часом. При цьому йдеться переважно про невеликі міста, у найменшому з яких живе 150 тисяч людей. На це звернув увагу транспортний експерт Олександр Кава.

У першу чергу трамваї запускали у більших містах. На всіх лініях використовують французькі низькопідлогові вагони Alstom Citadis.

Так, у 2013 році восьмикілометрова трамвайна лінія з десятьма зупинками з’явилася у місті Константина. Його населення – 450 тисяч, а вся агломерація сягає приблизно мільйона.

Трамвай у Константині. Фото: Вікіпедія

У 2013 році трамвай уперше запустили у портовому місті Оран, найбільшому місті Алжиру після столиці (850 тисяч мешканців, 1,3 мільйона з агломерацією). Лінія завдовжки понад 18 кілометрів налічує 32 зупинки.

Трамвай в Орані. Фото: Вікіпедія

У 2017 році трамвайну лінію відкрили у місті Сіді-Бель-Аббес, населення 200 тисяч. Її довжина – трохи менш як 15 кілометрів, а 22 станції покривають майже всі головні пункти міста.

Трамвай у Сіді-Бель-Аббесі. Фото: railjournal.com

У березні 2018 року трамвай відкрили в місті Уаргла, розташованому в глибині країни, з населенням 140 тисяч осіб. Перша лінія завдовжки майже 10 кілометрів налічує 16 станцій.

Трамвай в Уарглі. Фото: Вікіпедія

У травні 2018 року трамвайний рух запустили в місті Сетіф, 300 тисяч жителів. 22-кілометрова лінія має 26 зупинок. Ще дві лінії перебувають у процесі будівництва.

Трамвай у Сетіфі. Фото: Вікіпедія

У перших числах січня 2021 року почалися випробування на новоспорудженій трамвайній лінії у місті Мостаганем (населення 250 тисяч). Проєкт передбачає будівництво двох ліній із 24 станціями, загальною протяглістю 14,5 кілометра. Мережу почали будувати у 2013 році і планували відкрити у 2015-му, але будівництво затягнулося через повінь і фінансові труднощі. Проєкт співфінансують французька компанія Alstom та іспанська Isolux Corsán.

Фото: Alstom

У столиці країни, місті Алжир, трамвай з’явився ще наприкінці ХІХ століття, але, як і в багатьох інших містах, занепав у середині ХХ-го. У 2011 році трамвайну мережу почали відновлювати.

Трамвай у Алжирі в 1926 році. Фото: Вікіпедія

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button