Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шон Бейлі. Фото: MichaelEdwardH, Вікіпедія

Кандидат у мери Лондона від Консервативної партії Великої Британії Шон Бейлі обіцяє збудувати 100 тисяч одиниць доступного житла, якщо виграє квітневі вибори. На це політик планує витратити чотири мільярди фунтів. Його заява викликала бурхливу реакцію, зважаючи на умови отримання «доступних» квартир, повідомляє The Guardian.

Так, майбутнім мешканцям пропонується купити у розстрочку частину площі в помешканні – від 20% до 75%, а решту орендувати. Вартість такої частки потягне на 100 тисяч фунтів, а перший внесок становитиме п’ять тисяч.

Коли журналісти поцікавилися в Бейлі, звідки понад 60 тисяч лондонських родин, які не мають свого житла і фактично є бездомними, візьмуть п’ять тисяч на перший внесок і як надалі виплачуватимуть кредит разом із орендною платою, політик відповів, що не бачить у цьому проблеми.

«Я не думаю, що п’ять тисяч (становитимуть проблему). Вони ж можуть заощадити на це», – заявив 49-річний Бейлі.

Під натиском запитань інтерв’юера політик визнав, що заощадити зможуть не всі, а лише деяка частина, та й узагалі його проєкт розрахований не на таких бідних. Він уточнив, що «доступне житло» орієнтоване на тих лондонців, чиї статки зависокі для соціального житла, але замалі, щоб купити квартиру.

«О господи, кандидат від Торі у своєму репертуарі. Цього разу він пропонує бездомним “заощадити” на іпотеку. Чи він живе у паралельній реальності?» – прокоментувала кандидатка від Ліберал-демократичної партії Луїза Поррітт.

«Всім відомо, що в людей, які живуть за межею бідності, завжди валяється під рукою п’ять тисяч. Просто дивує, як їм досі не спало на думку просто купити собі житло в Лондоні, яке, як ми всі знаємо, дуже дешеве», – іронізує член райради Ед Деві.

Фото: Tom Parsons, Unsplash

Павло Федорів, експерт із житлової політики та аналітик CEDOS, зауважує, що державні житлові програми в Україні цілком лягають у ту саму логіку: «Маєте гроші – просубсидуємо з бюджету приватну власність на житло, не маєте – ой вибачте, дуже погано, ідіть працюйте більше». На його думку, держава субсидує далеко не найбідніших і найвразливіших, а крім того пропонує власність замість оренди.

«В кінці минулого року державну програму забезпечення молоді житлом продовжили ще на три роки і переклали майже все фінансування на місцеві бюджети (дві тисячі помешкань за два мільярди гривень). Нової редакції кодексу (мала бути готова до кінця року) все ще немає, а тому люди й далі отримуватимуть обіцянки, які ніхто ніколи не зможе виконати, й поради “просто не будьте бідними”», – пише Федорів.

Раніше ми пояснювали, чому доступне житло, яке будує в США техногігант Amazon, не вирішує житлових проблем, які спричиняє діяльність великих корпорацій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button