Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


В Україні почали діяти норми, що забороняють будувати житлові та громадські будівлі без дотримання мінімальних вимог до енергоефективності. Нові вимоги є обов’язковими для новобудов, реконструйованих і капітально відремонтованих будівель, повідомляє прес-служба Міністерства розвитку громад і територій.

Станом на перше січня 2021 року в Україні близько 6 тисяч будівель отримали енергетичні сертифікати – 44% мають низький клас енергоефективності G, 1,4% – найвищий клас А.

Мінімальні вимоги до енергетичної ефективності встановлені в Україні вперше. Вони допоможуть проводити термомодернізацію будівлі поетапно, що дозволить його власникам більш ефективно спланувати бюджет і подальші роботи, щоб отримати клас енергоефективності об’єкта не нижче С. Ці вимоги встановлюються для нового будівництва, реконструкції або капітального ремонту будівель в цілому або їх окремих елементів (даху, зовнішніх стін, інженерних систем).

Нововведення не стосуватиметься індивідуальних житлових будинків, історичних будівель промислового, сільськогосподарського призначення, об’єктів транспорту, енергетики та оборони. Також до винятків відноситься виконання будівельних робіт з відновлення окремих конструкцій будівель і споруд з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій) і відновлення функціонування об’єктів, призначених для забезпечення життєдіяльності населення.

29 січня уряд затвердив Концепцію реалізації державної політики в сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель та Національний план збільшення кількості таких будівель. Протягом 2020-2025 років передбачається створення нормативно-правової бази, встановлення норм технічного регулювання та вимог до НСЕБ та встановлення порядку моніторингу їх досягнення. У 2025-2030 роках має відбутись перехід до обов’язкового дотримання стандартів НСЕБ (нульовий рівень споживання енергії) щодо об’єктів будівництва та реконструкції.

Фото: Yancy Min/unsplash.com

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button