Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23533 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Останніми днями температура в Києві сягала від 15 до 19 градусів морозу. Фото: BEZ ДОМА

Безпритульних людей, які намагаються грітися на Центральному вокзалі, проганяють вночі на мороз. При цьому частина муніципальних пунктів обігріву, чиє відкриття нещодавно анонсували в КМДА, просто не працює.

Про це уночі написав волонтер руху «Молодь за мир» Євген Савватєєв. Він каже, що вже є інформація про бездомних, які замерзли на вулиці насмерть — і покладає відповідальність за це на «управлінські “рішення” міської влади».

Волонтер пояснює, що людям, яких зараз виганяють на 17-градусний мороз, фактично немає де зігрітися та перепочити: більшість пунктів обігріву, обіцяні чиновниками, розміщені «в коридорах ЖЕКів чи лікарень та існують на папері».

«В бюджеті на ці пункти “0” грн. Що казати, якщо телефонує керівниця одного з пунктів і запитує, чи немає у нас місця, де переночувати бездомному. Бо в цьому цілодобовому пункті є три сидячих місця. Ось такий “пункт обігріву”», — обурюється Савватєєв.

Гарячий чай, холодні батареї і сон на підлозі

Його слова підтверджує ще одна волонтерка Тетяна Вітковська. Вчора ввечері вона побувала у п’яти цілодобових пунктах обігріву, з’ясувавши, що двоє з них не працюють взагалі, а третій, у Подільському районі, розрахований лише на одного гостя і до того ж не опалюється.

«Жмеринська, 22а, Святошинський район. Пункт не працює. Зачинено. Тож якщо ви спрямували сюди бездомну людину, варто перевірити, чи не замерзла вона на ґанку цього пункту», — пише вона про єдиний у всьому районі пункт обігріву, де можна було б залишитись на ніч (два інших працюють лише до 17:00).

Те ж сталося і в Голосіївському районі, де нічний пункт обігріву перенесли до приміщення Голосіївської РДА.

«Взагалі це дуже по-європейськи розмістити пункт обігріву в будівлі адміністрації. Ми знаємо багато надихаючих прикладів, як в період великих морозів мерії європейських міст стають прихистком для нужденних. Але. Пункт обігріву був зачинений», — повідомляє волонтерка.

Дещо краща ситуація в пунктах Печерського і Шевченківського районів.

Там, за словами Вітковської, «тепло і не женуть» — хоча приміщення невеликі, тож людям доводиться спати на підлозі.

Натомість у цілодобовому пункті Подільського району знайдеться місце тільки для одного відвідувача. Це приміщення комунальної аварійної служби, розташоване у промзоні на Виноградарі, і сюди, каже волонтерка, дуже важко дістатись.

Десь за цими парканами причаївся одномісний — та неопалюваний — пункт обігріву.

«Місцевість тут я б не назвала обжитою — довкола гаражні кооперативи, котельня, пожежна частина, склади. В цілому, житлова частина масиву звідси не так вже й далеко — в 100-150 метрах. Але ці метри потрібно буде пройти відносно пустинною, хоча й освітленою вулицею», — так описує цю локацію авторка блогу про київські новобудови.

Бездомній людині, якій вдасться знайти цей пункт, запропонують тут чай і печиво — але зігрітися вона зможе лише тоді, коли сюди принесуть обігрівач.

За минулий вечір, підсумовує Вітковська, до трьох працюючих пунктів обігріву дійшло лише 16 відвідувачів. При цьому реальну кількість безпритульних людей у Києві оцінюють від 5 до понад 20 тисяч.

«Не треба скиглити, треба брати лопату»

Віднедавна проблемою бездомних людей стала опікуватися заступниця голови КМДА Марина Хонда. Минулого листопада, як повідомляв «Хмарочос», вона заявила, що взимку безпритульні особливо вразливі — і щоб ефективно їм допомогти, потрібно «об’єднати зусилля громадських організацій та міської влади».

Савватєєв додає, що тоді заступниця Кличка «щиро цікавилася, як швидко можна встановити намети, тобто реальні пункти обігріву, на київських вокзалах». Але, нарікає він, в результаті місто нічого не зробило — хоча мер Кличко також обіцяв сформувати оперативний штаб, який допомагатиме бездомним.

Відтак муніципальний притулок на 150 місць, розташований на околиці Відрадного, досі залишається для безпритульних чи не єдиною можливістю врятуватись від холоду. Але з усім іншим — відновленням документів, реабілітацією або підтримкою у пошуках роботи — там не допоможуть.

Читайте також: «Це люди, а не “бомжі”»: кияни розповідають, чому стали допомагати бездомним — і що для них може зробити місто

Серед людей, що відреагували на допис волонтера, своїми коментарями вирізнялася журналістка муніципального телеканалу «Київ» Ірина Главацька. Вона запропонувала організувати бездомних для прибирання снігу, якщо місто «зараз про них подбає», а також почала скидати оголошення про вакансії.

Втім, волонтери пояснюють, що більшість бездомних насправді хоче працювати — але на роботу майже неможливо влаштуватися без документів, постійного житла та доступних засобів гігієни.

Нагадаємо, що на думку директора департаменту соціальної політики КМДА Руслана Світлого, волонтери «розбещують» бездомних, яким, навпаки, «не потрібно звикати до комфорту». Натомість в німецькому Ульмі вже другу зиму поспіль встановлюють спальні капсули, які рятують безпритульних від холоду.

Фото обкладинки: Помоги бездомному 

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button