Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 237 днів. За цей час ми опублікували 23180 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Соціальна реклама ЮНІСЕФ, в якій вакцина зображена як предмет розкоші

Світ постав перед «катастрофічним моральним провалом» через нерівність у розподілі вакцин проти COVID-19, вважають у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус зауважив, що 49 багатших держав отримали понад 39 мільйонів доз, у той час як бідніші країни виявилися обділеними – наприклад, одній країні дісталося лише 25 доз.

ВООЗ закликала світову спільноту до більшої відданості ініціативі Covax, яку запускатимуть у лютому. Ця програма передбачає об’єднання країн світу в один блок, який протистоятиме зловживанням окремих виробників. До неї долучилися понад 180 держав. Із них 92 найбідніші – серед яких Україна – отримають вакцини коштом спонсорів. Наразі програмою Covax зарезервовано два мільярди доз.

Прогнозовані терміни повного забезпечення вакцинами країн світу. Україна – серед останніх, хто матиме загальний доступ до вакцини, орієнтовно у 2022-2023 роках

У грудні генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив про «вакцинний націоналізм», який перешкоджає міжнародній співпраці. Низка найбагаших держав закупила великі партії вакцин у кількостях, що навіть перевищують кількість населення. Наприклад, Канада ще в грудні передзамовила таку кількість доз, що дозволить зробити щеплення кожному канадцю чотири рази. Канадський уряд відкидав звинувачення, запевняючи, що ці дози «гіпотетичні» – реальні обсяги залежатимуть від того, скільки доз зможуть виготовляти виробники.

Кількість передзамовлених доз різними країнами. Темно-синім позначено підтверджену кількість передзамовлень. Графік: launchandscalefaster.org

Народний альянс за вакцини підрахував, що 100% вакцин Moderna і 96% Pfizer/BioNTech передазамовили заможніші країни, де живе лише 18% населення світу. Першою масова вакцинація почалася у Великій Британії, Канаді, США, Китаї та Росії.

Кількість замовлених вакцин багатими країнами (ліворуч), біднішими країнами (зліва направо) і Covax (праворуч). Графік: launchandscalefaster.org

На хвилі критики ЮНІСЕФ замовила в норвезької рекламної агенції Tante Randi соціальну рекламу, спрямовану проти несправедливості у розповсюженні вакцини. На зображеннях та у відео дози вакцини зображено як предмет розкоші.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button