Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Mykola Makhlai, Unsplash

Антимонопольний комітет порушив справи щодо шести газопостачальних компаній через встановлення завищених цін на газ для населення, повідомляє пресслужба АМКУ.

Серед цих компаній – «Київоблгаз збут», «Житомиргаз збут», «Чернігівгаз збут», «Черкасигаз збут», «Уманьгаз збут» та «КиївГазЕнерджі». Повідомляється, що подібні факти виявили також і в інших регіонах, дослідження щодо них вже завершуються.

Першого серпня 2020 року відкрився ринок газу для населення, коли споживачі отримали можливість обирати постачальника. Хоча окрім згаданих облгазів у тих же областях діють і інші компанії, до 85% населення продовжують користуватися послугами цих облгазів. При цьому ціни на газ вони встановлювали у середньому до 40% вищі за ціни конкурентів.

Наприклад, з листопада по січень ціна газу в «Київоблгаз збуту» була вищою за ціну, запропоновану «Нафтогазом», на 2,54 гривні за кубометр, або на 38,52%, і на 2,76 гривні вищою за ціну компанії «Мегаватт енерго» – тобто або на 43,41%.

В АМКУ розцінюють таке завищення як зловживання монопольним, або домінуючим становищем на ринку. Зауважують, що комітет рекомендував постачальникам своєчасно інформувати споживачів про зміни в ціні та встановлювати ціни на рівні, який існував би за умов існування значної конкуренції на ринку.

В АМКУ також нагадують, що у грудні 2019 року «Київоблгаз збут», «Житомиргаз збут» та Чернігівгаз збут» вже отримували штрафи за донарахування споживачам об’ємів використаного газу понад обсяги, визначені лічильниками.

Нагадаємо, через випадки завищення цін на газ Кабінет міністрів затвердив граничну ціну на газ для побутових споживачів на рівні 6,99 гривні за один кубометр.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button