Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/kyivenergo

Останніми днями деякі кияни почали скаржитися у соцмережах на аномально великі – на десятки тисяч гривень – рахунки за опалення. Це правда, «не помилка і не фейк», – повідомляють у Київтеплоенерго.

У підприємстві пояснюють: аномальні платіжки стосувались лише мешканців новобудов, де частина квартир має індивідуальні лічильники, а частина – не має.

Так, у багатоповерховому будинку власники квартир з лічильниками сплачують за тепло за показаннями цих лічильників і додатково – за опалення місць загального користування. Власники квартир без лічильників сплачують за іншою методикою: вона передбачає нарахування на основі різниці між показаннями загальнобудинкового приладу, витрат на опалення місць загального користування та сумарних показань усіх індивідуальних лічильників пропорційно опалювальній площі квартири. Саме через це час від часу з’являються платіжки-«аномалії».

Наприклад, у будинку на вулиці Ахматової, 31 майже 90% квартир мають лічильники. Решті квартир нараховують різницю між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумарними показаннями усіх індивідуальних лічильників. Через це одна з квартир без лічильника, площею 98,6 метра, отримала платіжку в 12 тисяч гривень. В будинку на Драгоманова, 31-Б власники квартири площею 102 метри отримали рахунок на майже 11 тисяч гривень.

«Поки ця колізія не врегульована законодавчо, найбільш надійний спосіб уникнути подібної ситуації для мешканців будинків, де у сусідів встановлені індивідуальні лічильники, – теж встановити індивідуальний лічильник», – заявляють у Київтеплоенерго.

Інша причина може полягати в тому, що клієнти системно не передавали показання своїх лічильників. Якщо не передавати показання, в платіжках будуть перші два місяці відображатися дані про середнє споживання, а починаючи з третього місяця – за даними будинкового лічильника. На етапі повірки чи контрольного зняття показань може виявитися, що фактично спожиті квартирою обсяги тепла набагато більші, ніж нараховані за весь час ненадання показань.

Наприклад, в одному з будинків на вулиці Кудряшова власник квартири площею 140 метрів більше року не передавав показання. Через це оплату нараховували за показаннями загальнобудинкового лічильника. У результаті платіжка за тепло у грудні склала 17 тисяч гривень з урахуванням обсягів, фактично зафіксованих лічильником за останній рік.

Передавати показання індивідуальних лічильників гарячої води та опалення необхідно з 5 числа до кінця місяця – в особистому кабінеті на сайтах Київтеплоенерго та Центру комунального сервісу або за телефоном Центру комунального сервісу (044-247-40-40, 0-800-404-407)

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button