Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Дизайн Марини Черкашиної

Кухня – найбільш функціональний простір у квартирі чи будинку. Впродовж останнього року, коли все життя здебільшого замкнулося довкола дому, роль кухні в сімейному житті значно зросла. Для багатьох людей вона стала не лише місцем для приготування їжі чи вечірніх розмов за келихом вина, але й додатковим персональним і робочим простором. 

Кухня задає стиль помешкання

«Кухня задає стиль усього помешкання, – вважає Віталій Івлахов, власник бренду “100% Інтер’єр”. – Приміром, у бюджеті великої італійської компанії меблів Poliform кухні займають 57% фінансового потоку, і це багато чого говорить про їхню важливість у просторі». Отже, до її планування і оформлення варто ставитися з особливою ретельністю. 

Дизайнер Макс Войтенко умовно виділяє чотири актуальних підходи в дизайні кухонь: «мемфіс», «мінімал», «вінтаж» і «нордік». Першому властива яскрава кольорова гама, контрастні поєднання, графічність, предмети меблів, світильники та декор із 80-90-х років. Мінімалістичний дизайн передбачає монохромні кольори, чіткі лінії та об’єми, мінімум текстур та декору, сучасні меблі та освітлення. Вінтажна кухня має стримані кольори, поєднує натуральне дерево, камінь і метал, має особливий акцент на латуні. У такій кухні часто використовують меблі, світильники і декор із середини минулого століття. Тепла натуральна кольорова гама, велика кількість дерев’яних поверхонь властиві нордичному підходові. До такого дизайну пасують меблі і світильники відомих скандинавських дизайнерів і декор ручної роботи з національним характером. 

За словами дизайнерки Олени Фатєєвої, прогнози сходяться на тому, що в 2021 році все ще буде актуальним стиль джапанді (від Japan та Scandi), де поєдналися традиції скандинавського дизайну і японського мінімалізму. Природні, землянисті, пісочні, теракотові відтінки вже заповнили стрічки дизайнерів в Instagram і Pinterest, і вони нікуди не зникнуть і в 2021 році. 

Олена Фатєєва,
дизайнерка інтер’єру

«Водночас карантин затягується, а це означає гостру потребу виплеску емоцій. Людство втомилося від строгих правил і прагне до свободи поєднання всього з усім. Це час змішування концепцій хорошого і поганого смаку, індивідуальних речей із мас-маркетними брендами. Колір, емоції, яскраві акценти і враження, свобода уяви і насолода новим досвідом – ось новий світ та інтер’єр, які нас чекають цього року».

Острівець: радше за, ніж проти

Компонування кухні з островом є надзвичайно актуальним, адже створює додаткові робочі поверхні, спрощує готування їжі і полегшує спілкування людей. 

Якщо дозволяє площа та конфігурація приміщення, на кухонний острів можна винести робочу поверхню, мийку, поверхню для готування, витяжку, розповідає дизайнер Максим Войтенко. Подекуди доцільно інтегрувати в острівець барну стійку.

Дизайн Макса Войтенка

«Іноді острів вдається поєднати з обіднім столом. Це дуже зручно. Так виникає чудова зона для сніданку чи навіть повноцінний стіл, де достатньо місця для всіх членів сім’ї та навіть гостей», – розповідає дизайнерка Марина Черкашина. 

У ході проєктування острова більше уваги потрібно приділити комунікаціями: провести та відвести воду, вбудувати витяжку в острів чи окрему над ним, нагадує дизайнерка Ольга Терефєєва. Перед тим, як вирішити яким саме він буде, варто обрати техніку. Іноді техніку простіше вбудувати в пенал ближче до комунікацій. Зручно, коли острів має крило чи додаткову стільницю. Це дозволяє обідати, не впираючись ногами у фасад. Загалом острів розділяє кімнату на робочу зону та їдальню. Одна із його сторін може слугувати поличками для книг чи декору. 

Дизайн Марини Черкашиної

За словами Віталія Івлахова, острів дає змогу оперувати на кухні, дивлячись в іншу частину приміщення. У квартирі-студії в такому разі виникає додаткова можливість візуального контакту з членами сім’ї, які перебувають у вітальні.   

По суті, йдеться не лише про зручність, але й про емоційний комфорт людини, яка готує. Якщо на острові розташована плита, то розмова з рідними чи друзями, які сидять поруч, може відбуватися паралельно з приготуванням обіду. 

Варто пам’ятати, що правильно розташований острів прикрашає кімнату, робить кухню більш функціональною, але при цьому суттєво здорожчує бюджет. Тому має сенс передбачати острів у приміщенні площею більше 20 метрів квадратних. 

Дизайн 100% Інтер’єр

«Острів з усіх боків закритий фасадом, який зазвичай є досить дорогим. Чудовим рішенням для тих, хто бажає трохи зекономити, стане півострів, який має на один фасад менше», – радить Віталій Івлахов. 

Ольга Терефєєва радить використовувати для острова керамограніт, армований та зафарбований у всій масі. За ним легко доглядати, він не боїться високої чи низької температури, води, хімії, стійкий до подряпин, легко очищається, екологічний, відтворює цінні породи каменю. З нього також роблять мийку, фасади та стільниці для обіднього столу. Інші матеріали зазвичай більш вразливі в користуванні. Кварцит також добре «тримає удар» кухонного навантаження, втім, він менш варіативний за кольорами. Екзотично на фасадах виглядатиме латунь. 

Дизайн Єлени Петреску

Спеціалісти наголошують, що для острівця не існує одного ідеального рішення: його потрібно проєктувати індивідуально, враховуючи склад сім’ї, розмір основної кухні, харчові і побутові звички тощо. Але з ним «кухня стає все більше схожою на лабораторний кабінет смаку, де можна збирати великі компанії чи творити кулінарні шедеври», – зазначає дизайнерка Єлена Петреску. 

Змішувачі і мийки-органайзери

Змішувачі є не тільки функціональним елементом. Вони доповнюють загальний дизайн та задають тон інтер’єру. 

Дизайн Марини Черкашиної

«Найчастіше я вибираю змішувач із висувним душем, а також змішувач на два типи води (звичайна і питна). Форму і колір вибираю вже з моделей із цими функціями. Колір залежить від стилістики інтер’єру, а також від домінантних кольорів кухні, техніки, світильників», – зазначає Марина Черкашина. 

Дизайн Макса Войтенка

За словами Ольга Терефєєвої, такий змішувач із широким горизонтальним душем, зробив маленьку революцію на кухні, адже ним дуже зручно і легко мити ягоди та зелень. 

Матові поверхні, на противагу глянцевим, стають усе актуальнішими. Досить популярним є чорний колір. Втім, зважаючи на погану якість води, професіонали радять вибирати хром і сатинову сталь (сатинування – спеціальний спосіб обробки сталі, при якому поверхня стає ідеально гладкою і набуває характерного блиску). Барвів інтер’єру може додати яскравий зелений або червоний колір на вентилях чи частині змішувача, вважає Ольга Терефєєва.  

Макс Войтенко
Дизайнер інтер’єру

«Останнім часом набувають популярності змішувачі з латуні. Вони актуальні в інтер’єрах з вінтажними меблями, світлом, декором та грубими неоздобленими поверхнями стін і стель. Популярною є також імітація поверхонь бронзи, латуні, рожевого золота, окисленого металу, вакуумне напилення (коли покриття отримують шляхом прямої конденсації пари матеріалу, що наноситься) чи гальванічне покриття (нанесений хімічним чи електрохімічним способом шар металу чи неметалу)». 

Варто звернути увагу на мийки-органайзери. Вони мають багато різних відділів для зберігання щіточок, мила, друшляка, спеціальна решітка для миття овочів тощо. «Завдяки цьому зона води стає такою собі станцією для зберігання продуктів. Такі мийки є маркером прогресу в розвитку кухонних меблів», – зазначає Віталій Івлахов. 

Шафки: закриті чи відкриті?

Люди діляться на тих, хто збирає декор і наповнює простір деталями і тих, хто любить заховати все начиння. Для першого типу підходять полички та буфети, скляні фасади, розвіска для аксесуарів, тоді як других влаштують приховані шухлядки і пенали, вважає Ольга Терефєєва. 

Дизайн Марини Черкашиної

Як пояснює Віталій Івлахов, закриті шафки – це маркер дорогого інтер’єру. Вони чудово підходять для просторої кухні. Якщо ж площа кухні невелика, то відкриті полички можуть додати особливого шарму, зробити простір більш затишним. Водночас можна знову-таки зекономити на фасадах. Відкриті шафки також стимулюють не накопичувати зайвого і не ховати зайвий мотлох за зачиненими дверцятами. 

«У маленьких кухнях варто “грати” відкритими поличками, позбавлятися верхніх шафок і збільшувати стільницю вглибину», – пояснює дизайнер. 

Натомість любителям красивого посуду радять зберігати його в спеціальній тумбі чи серванті, який ще називають «вітриною для посуду». 

Дизайн Макса Войтенка

«Саме слово “вітрина” передбачає, що вона закрита скляними фасадами, через які видно красивий посуд, келихи тощо. Вона може бути вбудованою або окремою. Можна використати також підвісні настінні модулі», – розповідає Марина Черкашина.

Техніка: вбудована чи ні?

Сьогодні найчастіше кухню суміщають із вітальнею. У такому разі вбудована техніка допомагає приховати межу між двома просторами. Технічно найпростіше вбудувати холодильник чи посудомийну машину.  

Дизайн Марини Черкашиної

«Наразі за спеціальними висувними фасадами можна заховати будь-що, навіть усю кухню, – пояснює Марина Черкашина. – Є багато конфігурацій вбудованого холодильника. Можна, приміром, взяти високий холодильник без морозильного відділу, і окремо вбудувати морозильну камеру (високу – в аналогічний пенал, або низьку – під стільницю)».  

Важливо пам’ятати, що корисна площа вбудованого холодильника дещо менша за аналогічну площу окремого. Крім того, більша кількість фасаду збільшує загальну вартість кухні. 

Дизайн Єлени Петреску

Вбудовану техніка є обов’язковим елементом мінімалістистичного підходу до кухнного інтер’єру. Натомість у ретро інтер’єрах холодильник має бути відокремленим. Великий окремий холодильник, чорний або обробкою з нержавійки, гармонійно поєднується з дизайном у стилі loft.

«Якщо ви, наприклад, вирішили поставити у себе культовий італійський холодильник SMEG, то він є окрасою сам по собі і вбудовувати його не варто», – зазначає Макс Войтенко.  

Дизайн Олени Фатєєвої

Духовку здебільшого радять вбудовувати робити, окрім ретро варіантів, які знову-таки коштуватимуть дещо дорожче. А от перед встановленням вбудованої кавоварки краще добряче подумати. Не кожна машина готує гарну каву, а замінити окрему техніку значно простіше. 

Освітлення – ключовий компонент дизайну

Дизайнери та архітектори знають, що продуманим і коректним освітленням можна легко підкреслити вигідні місця інтер’єру, а невдалим – зіпсувати навіть хорошу і дорогу концепцію.

Освітлення кухні зручно розбити на кілька функцій або сценаріїв.

Марина Черкашина
Дизайнерка інтер’єру

«Світла в кухні має бути достатньо, при цьому у вас має бути змога регулювати його кількість залежно від роду діяльності: прибирання, готування їжі, застілля, романтична вечеря тощо».

Технічне загальне освітлення здебільшого роблять вбудованим. А над обідньою зоною – столом чи барною стійкою – можна повісити світильник. 

«Важливо, щоб світло було нерівномірним, а його джерело – непомітним. Мені подобається, коли  видно, як світло падає і створює межу з тінню», – зазначає Віталій Івлахов.   

Дизайн Олени Фатєєвої

«На кухні, як в операційній, потрібне яскраве світло, – зазначає Ольга Терефєєва. – З цим гарно справляться вбудовані світильники прямого світла (споти) або вбудовані LED-профілі. Важливо, щоб світильники не заважали відкриванню дверцят фасадів. Щоб сфокусувати увагу на обличчях людей чи їжі, над столом можна опустити один великий або групу менших підвісів».  

Дизайн Єлени Петреску

«Серед трендів 2021 року варто зазначити технологічність, безпровідне управління, комбінування різних функцій в одному приборі, зміну кольорової температури, розміру променю світла. Але головною задачею дизайнера світла залишається створення найкращих умов для щоденних ритуалів людини», – вважає Олена Фатєєва.

Як зробити кухню комфортнішою?

Перш за все, важливо свідомо підходити до кількості речей на кухні, наполягає Ольга Терефєєва.   У просторі не має бути зайвого, а всі необхідні речі краще розкласти по футлярах та органайзерах з алюмінію, фанери чи дерева. 

Коректний дизайн кухні враховує кількість членів і харчові звички сім’ї. Надзвичайно важливою є правильно продумана стільниця, яка має бути 90 сантиметрів завширшки і 60 завглибшки. 

«Часто трапляється, що простору передбачили достатньо, але згодом заставили його, скажімо, хлібницею, чайником, ножами тощо. І з необхідних 60 сантиметрів залишається 30, а це вже не дуже зручно», – пояснює Віталій Івлахов. 

Зробити кухню комфортнішою доможуть різні технічні дрібнички. Приміром, висувний столик у пеналі кухні можна використати як додаткову робочу поверхню. Зручною буде також вбудована в стільницю безпровідна зарядка для мобільного телефона, яка не боїться води. А завдяки спеціальній фурнітурі, яка допомагає заховати в шафку висувну сходинку, ви зможете дістати до верхніх поличок без додаткових стільців та драбини, розповідає Марина Черкашина. 

Скільки, зрештою, це коштує?

Найдешевша і найпростіша кухня без техніки обійдеться близько 50 тисяч гривень. Середня вартість преміального інтер’єру кухні – від 100 до 150 тисяч гривень і вище.

У розрахунку вартості кухонного дизайну професіонали радять відштовхуватися не від бажаного результату, а від наявної суми грошей і бажаних функціоналу. Ціна є умовою для грамотного вирішення поставленої задачі.

Є кілька способів зекономити кошти, але при цьому все-таки отримати приємний і затишний кухонний дизайн. На думку Віталія Івлахова, варто обійтися меншою кількістю предметів, меншими розмірами і не намагатися придбати все одразу. Не треба планувати зайвих фасадів, але при цьому слід обирати найкращі з тих, які ви можете собі дозволити. Адже наше сприйняття зазвичай фокусується на якості матеріалу, а не на його розмірі. Варто використовувати побільше скла. Надзвичайно важливо правильно розставити світлові акценти, щоб приховати слабкі місця і виставити напоказ сильні. 

Ольга Терефєєва
Дизайнерка інтер’єру

«Розмірковуючи про дизайн своєї кухні, варто пам’ятати, що сьогодні інтер’єр став більш особистісним і більш пристосованим під спосіб життя кожної окремої людини. Чим менше кухня схожа на кухню, тим сучаснішою вона є. Тому, перш за все, варто відштовхуватися від своїх бажань і потреб».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button