Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Anna Shvets, Pexels

43% українців вже мають антитіла до вірусу SARS-CoV-19, згідно з дослідженням вчених Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького. Про це повідомила завідувачка кафедри епідеміології університету Наталія Виноград в ефірі «Свобода слова Савіка Шустера».

За словами епідеміологині, дослідники серологічно протестували обмежені колективи у Києві та низці регіонів, приблизно по 700 осіб. Виявили, що майже кожен другий має імунітет до коронавірусу. При цьому, коли власників антитіл запитали, якими були прояви хвороби, більшість відповіли, що взагалі не хворіли.

Тим часом лабораторія «Сінево» оприлюднила результати свого дослідження, в якому стверджується, що антитіла до коронавірусу мають від 44% до 52% українців. Це дані станом на січень 2021 року, отримані під час тестування на антитіла IgG до COVID-19 у мережі лабораторій компанії.

Для порівняння, у жовтні відсоток клієнтів лабораторії з підтвердженим імунітетом становив 33%, а у липні – лише 9%. Тоді ж улітку цей відсоток сильно відрізнявся залежно від регіону, а зараз вирівнявся.

Найвищий відсоток людей з імунітетом виявили на півдні України – 61% у Херсоні, 56% в Одесі, 54% і Миколаєві. Найнижчий – на заході, 39% у Рівному, 38% на Закарпатті й у Хмельницькому, 42% у Львові, – 44% в Івано-Франківську. У Києві відсоток позитивного тестування на імунітет становить 51%, в області – 55%.

Найвищий відсоток виявлення антитіл зустрічається в людей віком від 60 років (51%), а найнижчий – в молодших людей: до 8 років – 33%, 8-20 років – 39%, 20-40 років – 31%.

3D-скан вірусу SARS-CoV-19

Раніше вчені Львівського університету виявили, що перенесені раніше коронавірусні хвороби, зокрема й звичайні застуди, можуть формувати в людини імунну відповідь до SARS-CoV-19. Це пояснює випадки, коли люди, що контактують із хворими на COVID-19, не заражаються.

Коелктивний імунітет може досягатися як природним шляхом, так і завдяки вакцинації. Природний шлях передбачає вільну циркуляцію вірусу та, відповідно, значну частку загиблих. ВООЗ назвала неетичним колективний імунітет як метод боротьби з коронавірусом. Відсоток населення, який має набути антитіл, щоб ланцюжки передачі розірвалися, у випадку коронавірусу невідомий, проте раніше вчені називали цифри від 40% до 70%.

За весь час пандемії в Україні захворіло понад 1,2 мільйона осіб, померло понад 23 тисячі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button