Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект №4051, який регулює положення про дистанційну роботу українців. Документом розмежовуються поняття надомної та дистанційної праці.

Згідно з тексом законопроєкту, дистанційну роботу співробітник виконує поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці за вибором і з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Надомна ж робота виконується за місцем проживання співробітника або в інших заздалегідь обраних ним приміщеннях.

В обох випадках при укладенні трудового договору, роботодавці матимуть право отримати відомості про місце проживання або інше місце, де працюватимуть фахівці.

Документ визначає поняття «гнучкий режим робочого часу» – режим роботи, що є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання відпрацювання сумарної кількості робочих годин протягом встановленого періоду. Такий режим робочого часу може передбачати: фіксований час (у цей час працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки); змінний час (працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу); час перерви для відпочинку і харчування.

Законом дозволяється працівнику поєднувати віддалену роботу з роботою у звичайному режимі на робочих місцях у приміщеннях або на території роботодавця.

Крім того, працівник, відповідно до закону, може вимагати від роботодавця тимчасовий (до двох місяців) перехід на дистанційну роботу в разі, якщо на робочому місці щодо нього вчинили дії, що містять ознаки дискримінації.

Фото: Jason Strull, unsplash.com

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button