Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Adam Jang, Unsplash

Муніципалітет Барселони планує заборонити орендодавцям здавати приміщення у власному житлі на строк 30 днів і менше, повідомляє Bloomberg CityLab.

Це частина пакету заходів, розроблених командою мерки Ади Колау, спрямованих проти туристичної оренди житла, яка виходить з-під контролю й поглинає ринок житла в каталонській столиці. Якщо ці заходи буде ухвалено, Барселона матиме найсуворіші обмеження туристичної оренди у світі.

До пандемії коронавірусу ситуація з масовим туризмом і орендою житла виглядала неконтрольованою. Надмір квартир, які здавалися туристам, призводив до зростання вартості оренди в популярних районах, на ринку довгострокової оренди відчувався дефіцит, місцеві з’їжджали, втомившись від галасу та натовпів на й без того вузьких вуличках Готичного кварталу та інших старих локаціях.

Фото: Blanche Peulot, Unsplash

Ще в 2011 році Барселона почала посилювати контроль над помешканнями, що здавалися в короткострокову оренду, запроваджувала систему ліцензій. Торік у серпні тимчасово під забороною опинилася оренда строком менш як на місяць – тепер її хочуть зробити постійною.

У такий спосіб місто намагається «забезпечити соціальну функцію житла та зупинити зростання туристичної оренди, яке спричинить проблеми зі співіснуванням людей, вплине на ринок житла й нашкодить локальним дрібним бізнесам».

Зокрема, нові правила мають охоплювати й випадки, коли людина нібито здає кімнати в помешканні, де в той же час живе сама. Та навряд чи можна розробити ефективний спосіб перевіряти, чи справді господар лишається в орендованій квартирі. В муніципалітеті нарікають, що деякі квартири здаються «організованими угрупованнями, які отримують прибуток від нелегальних і фактично мафіозних махінацій».

Компанія Airbnb заявила, що місто вдається до надто радикальних кроків. Зокрема, постраждають не лише бізнеси з мережею квартир під здачу, але й звичайні барселонці, які просто мають вільну кімнату й сподіваються підзаробити грошей, здаючи її туристам. На Airbnb виставляють квартири та кімнати й ті, й інші.

Фото: Izhak Agency, Unsplash

Та в муніципалітеті стверджують, що агресивні заходи необхідні, позаяк регіональна каталонська влада саботувала довогочікуване законодавче врегулювання туризму. У мерії підрахували, що якщо не встановити обмежень, потенційно на ринку туристичної оренди можуть опинитися 670 тисяч місць. Зараз у районі старого міста та Ашямпли налічують 140 тисяч ліжкомісць у помешканнях для туристів.

Наміри мерії мають пройти тримісячне випробування громадськими слуханнями. Раніше заходи проти масового туризму здобували підтримку суспільства, але цього разу заходи торкнуться можливості барселонців використовувати своє житло як капітал. Слід зауважити, що в Іспанії загалом доволі високий відсоток власників житла – у 2019 році менш як 23% населення країни жили в орендованих помешканнях. Та й пандемія коронавірусу зробила проблему туризму менш актуальною.

Раніше муніципалітет Барселони погрожував орендодавцям примусово купувати у них порожні квартири за пів ціни, якщо ті не можуть їх здати.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button