Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Озеро у північній частині парку – праворуч розташовано вхід до станції метро «Голосіївська»

Голосіївський парк – точніше, парк імені Рильського, який є його частиною, – планують почати ремонтувати вже цього року. Київзеленбуд показав сайту Сьогодні оновлені візуалізації благоустрою тієї частини парку, що розташована біля метро «Голосіївська».

Керівництво «Київзеленбуду» заявило журналістам, що капремонт парку «не буде занадто помпезним»: брали до уваги те, що це територія національного природного парку. Також концепцію показували місцевим жителям, і ті наполягли, щоб зміни у парку виглядали природно.

Перша черга благоустрою почнеться з зеленої зони й озера, розташованих неподалік станції метро «Голосіївська» та Довженко-Центру. Зараз на березі озера розташовано ресторан, який залишиться, бо будівля є приватною власністю. Біля вхідної групи комунальники планують облаштувати парковку. Там само висадять невеликий гай із червоного клена. На озері встановлять аератор у вигляді фонтану, який збагачуватиме водойму киснем.

«Тут буде тільки рослинність і дерева – ніякого бетону й асфальту. Територія вхідної групи буде наповнена великою кількістю рослин, які цвітуть у різні пори року – навесні, влітку і восени. Навіть узимку, оскільки там висадимо вічнозелені рослини», – запевнив Олексій Король, гендиректор підприємства.

Водночас на візуалізаціях показано великі площі покриття з ФЕМу, газонів та штучних квітників. Раніше місцеві жителі, активісти, а також опитані Хмарочосом ландшафтні архітектори зауважували, що пропонована Київзеленбудом концепція передачає надмірне втручання у природу, яка в парку Рильського сама по собі є атракцією – безліч озер і струмків, пагорби, лісові птахи та тварини.

У «Київзеленбуді» виправдовуються тим, що на відеопрезентації, мовляв, неможливо відтворити кожне висаджене в парку дерево, і взагалі в концепції зроблені акценти саме на об’єктах.

Протоптані стежини обіцяють застелити плиткою. Уздовж берега прокладуть прогулянкові стежки – терасну дошку покладуть на геошурупи. Годувати качок можна буде на спеціальних оглядових майданчиках («Їх зроблять там спеціально, щоб не перекривати птахам вихід із води»).

«Всі доріжки, якими звикли ходити люди, будуть викладені плиткою. Також буде прогулянкова доріжка вздовж озера. Встановимо зручні та непомітні лавочки з природного матеріалу, достатню кількість урн. Територію парку прикрасимо ліхтарями з приглушеним світлом. Тут не повинно бути Бродвею», – запевняє Король.

Заплановані роботи – це одна з чотирьох черг реконструкції парку Рильського. Надалі хочуть збудувати дитяче містечко з гірками та скеледромом на місці старих атракціонів; зону фудкортів із будиночками; канатну дорогу; одноярусні і двоярусні підвісні доріжки. Потребу в останніх пояснюють тим, що в парку є болота, кущі та дерева, до яких просто так не підійдеш. Директор «Київзеленбуду» запевняє, що доріжки виглядають довгими лише на відеопрезентації – насправді ж вони невеликі.

Щодо канатної дороги, то вона може складатися з двох станцій і пролягати від музею імені Рильського до середини парку. Якщо таку ідею реалізують, то коштом інвесторів, а не за бюджетні гроші.

Нагадаємо, що в іншій частині парку Рильського, де розташовано Горіхуватські ставки, фірма «Активна Країна» вже встановила мотузковий парк та інші комерційні розваги. Місцеві мешканці вийшли протестувати, коли компанія вирішила збудувати на схилі ще й гірку-трубу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button