Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: myhelsinki.fi

Влада Гельсінкі планує до 2035 року зробити фінське місто з нульовими викидами вуглецю. Стратегія міста описує, як влада вирішила зробити його вуглецево-нейтральним, пише Myhelsinki.fi.

Щоб стати вуглецево-нейтральним, необхідно, щоб викиди парникових газів були скорочені принаймні на 80% в порівнянні з рівнем 1990 року. Решта 20% будуть компенсовані містом, яке подбає про скорочення викидів за межами міста або, наприклад, збільшить кількість поглиначів вуглецю. У розрахунки не включені викиди, вироблені за межами Гельсінкі, наприклад, від авіаперельотів, виробництва продуктів харчування або товарів і послуг, придбаних за межами міста.

Станом на 2019 рік викиди Гельсінкі були на 26% менше, ніж в 1990 році, хоча кількість жителів збільшилася на 150 тисяч. За розрахунками, викиди на одного жителя були зменшені приблизно на 44%.

Гельсінкі з нульовим викидом вуглецю створюється у співпраці між жителями, містом, підприємствами та організаціями. Влада пропонує такі кроки:

Рішення для стійкого руху

П’ята частина викидів Гельсінкі припадає на транспорт. Мета міста – до 2035 року скоротити викиди від транспортних засобів на 69% в порівнянні з рівнем 2005 року. Національна мета Фінляндії – 50%.

Серед дій пропонується використання електротранспорту; зниження викидів від портових операцій; створення опитувань з системи ціноутворення руху автотранспорту; підвищення плати за парковку і розширення зон плати за парковку; заохочення піших прогулянок, їзди на велосипеді і використання громадського транспорту; впровадження нових мобільних сервісів; скорочення відстаней за рахунок щільної забудови та планування руху.

Більш енергоефективні будівлі

На опалення будівель припадає більше половини викидів Гельсінкі. Найбільший потенціал скорочення викидів полягає в енергоефективності. Оновлення будівель може знизити викиди на 80%. Влада міста вважає, що важливо заохочувати жителів і організації до участі в скороченні викидів. Зокрема, більшість заходів по скороченню викидів є фінансово привабливими для власників будівель в довгостроковій перспективі. Вони також часто покращують доглянутість будинків.

Серед дій пропонується надання консультаційних послуг щодо підтримки енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії; орієнтація районного планування на вуглецеву нейтральність; підвищення енергоефективності та збільшення використання відновлюваних джерел енергії в службових та житлових будівлях; облік всього вуглецевого сліду будівництва і популяризація дерев’яного будівництва; заміна вуличного освітлення на більш енергоефективні альтернативи; виробництво екологічно чистої теплової та вітрової енергії.

Програма розвитку Helen Ltd, енергетичної компанії, що відповідає за скорочення викидів при виробництві енергії. Компанія скоротить викиди жителів за централізованого теплопостачання на 74% до 2035 року.

Серед дій пропонується будівництво теплових станцій, що працюють на поновлюваних джерелах енергії; використання відпрацьованого тепла; встановлення теплових насосів; перехід на енергію вітру і сонця при виробництві електроенергії; використання сховищ електроенергії.

Розумна і чиста економіка

Закупівлі становлять понад 40% витрат міста. Мета Гельсінкі – скоротити викиди від власних закупівель за допомогою екологічних критеріїв.

Серед дій пропонується спрощення розробки екологічно чистих продуктів і послуг; розробка екологічно безпечних рішень разом з підприємствами і мешканцями; розробка міських критеріїв закупівель, щоб вони спонукали операторів надавати екологічно безпечні продукти і послуги; розвиток економіки спільного використання і замкнутої економіки з точки зору використання міських приміщень; моніторинг закупівель та більш методична звітність.

Практика відкритої політики

План дій був підготовлений у співпраці з сотнями експертів, жителями Гельсінкі і представниками компаній. Всім було дозволено стежити і брати участь в створенні програми на міських вебсайтах та під час семінарів. Той же принцип відкритості збережеться і на етапі реалізації,  обіцяє місцева влада.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button